Nierówność z parametrem
Wiktor: Dla jakich wartości wartości parametru m nierówność m|x+1|+m2−m−2<0 jest spełniona przez każdą
liczbę rzeczywistą x?
24 paź 16:12
wredulus_pospolitus:
1) m > 0 na pewno odpada
2) m = 0 zgadza się
3) m < 0
m|x+1|+m
2−m−2 ≤ m
2 − m − 2 = (m−2)(m+1) < 0 −−−> m∊(−1 ; 0)
ostatecznie więc co wychodzi
24 paź 16:25
m: m|x+1|< −m
2+m+2/m ; m≠0
Teraz możesz narysować oba wykresy i odczytać kiedy prawa część jest większa od lewej
lub opuścić wartość bezwzględnai liczyć dalej:
| | 2 | | 2 | |
x+1 < −m+1+ |
| i −(x+1) > m−1− |
| |
| | m | | m | |
| | 2 | | 2 | |
x < −m+ |
| i −x > m− |
| |
| | m | | m | |
| | 2 | | 2 | |
x < −m+ |
| i x < −m+ |
| |
| | m | | m | |
24 paź 16:29
Wiktor: Ale właśnie nie rozumiem gdyż przecież prawa strona (ta z parametrem) to przecież jest funkcja
stała gdyż m to liczba i tylko dla jakiegoś przedziału będzie większa od strony lewej
24 paź 16:40
chichi:
@
m dzielisz nierówność przez 'm' nie zważając na to jakiego jest znaku? czy to + czy to −
jakim prawem? spójrz na rozwiązanie @
wredulusa
24 paź 17:24
Wiktor: A jeżeli chodzi Werdelusa to rozumiem chyba tylko to dlaczego m = 0 to się zgadza
24 paź 17:32
chichi:
dla m > 0, wykres funkcji f(x) = m|x + 1|, to takie szpiczaste V z "ramionami" skierowanymi w
górę, zatem m > 0 odpada gdyż nigdy nie będzie spełniona owa nierówność dla każdego x
rzeczywistego nawet gdybyśmy ją przesuwali dowolnie w dół. no to teraz dla m < 0 wykres tej
naszej funkcji f będzie tym szpicem o "ramionach" skierowanych w dół i trzeba go wysunąć pod
oś OX
24 paź 17:54
Wiktor: Aaaaa dobra widzę to
Dziękuję wam wszystkim <3
24 paź 18:05