Wędkarz ma 3 ulubione miejsca połowu.
Wschód: Wędkarz ma 3 ulubione miejsca połowu. Miejsce pierwsze (M1) odwiedza z prawdopodobieństwem 0.6,
drugie (M2) z prawdopodobieństwem 0.3 a trzecie (M3) z 0.1. W (M1) rybie bierze z
prawdopodobieństwem 0.3, w M2 z 0.4 i w M3 z 0.5. Wędkarz poszedł na ryby i w 4 próbach rybę
złowił 2 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że łowił w miejscu pierwszym?
19 paź 19:41
wredulus_pospolitus:
| | 6*32*72 | |
P(A) = |
| |
| | 6*32*72 + 3*42*62 + 1*54 | |
19 paź 20:22
Wschód: a miałbyś może wytłumaczenie ale zrobione twierdzeniem Bayesa
19 paź 20:26
wredulus_pospolitus:
Twierdzenie Bayesa to po prostu 'zamiana prawdopodobieństwa warunkowego'.
Ty masz obliczyć prawdopodobieństwo że łowił w pierwszym miejscu pod warunkiem że w czterech
próbach dwa razy udało mu się złowić rybę.
Po zastosowaniu tegoż twierdzenia będziesz korzystał z prawdopodobieństwa: w czterech próbach
dwa razy złowił pod warunkiem że łowił z pierwszego miejsca.
Ja de facto zastosowałem to twierdzenie, bez stosowania go

albo jak wolisz −−− trochę więcej
liczb będzie, ale będzie to samo.
19 paź 20:34
wredulus_pospolitus:
A −−− 2 udane połowy w 4 próbach
| | P(A | M1) * P(M1) | |
P(M1 | A) = |
| = |
| | P(A) | |
| | | | | | | |
Gdzie P(A) = 0.6*0.32*0.72* | + 0.3*0.42*0.62* | + 0.1*0.52*0.52* | |
| | | | |
| | | |
jak widzisz −−− skracamy | jak również mnożymy licznik i mianownik przez 105 iiii .... |
| | |
mam dokładnie to samo co o 20:22
19 paź 20:38
Wschód: ok dzięki wielkie
19 paź 20:44