Wykaż, wykorzystując indukcję matematyczną
Hubert: Witam,
mam polecenie: wykaż, wykorzystując indukcję matematyczną, że ⋀ n∊N 30 | n
5−n
utknąłem w trakcie dowodu.
⋀ n∊N 30 | n
5−n ⇔ ⋀ n∊N ⋁ a∊Z n
5−n=30*a
n=0, wtedy 30 | 0
5−0=0, więc prawda
Zał: ⋁ a∊Z n
5−n=30a
Teza: ⋁ b∊Z (n+1)
5−n−1=30b
Dowód: L=(n
5−n) + 5n
4+10n
3+10n
2+5n = 30a+5(n
4+2n
3+2n
2+n) =

W tym miejscu utykam. Nie wiem jak udowodnić, że n
4+2n
3+2n
2+n jest podzielne przez 6. Nie
proszę o rozwiązanie (choć i ono nie zaszkodzi) lecz o wskazówki jak to przekształcić.
27 paź 18:05
ABC: przez indukcję udowodnij to drugie − podzielność przez 6 także , jak masz polecenie indukcyjne
to rozwalaj wszystko z indukcji
27 paź 19:31
mydlix: WSKAZÓWKI:
1) n4+2n3+2n2+n=n(n+1)(n2+n+1)
2) każda liczba naturalna jest postaci 3k, 3k+1 lub 3k+2
ROZWIĄZANIE
Zauważ, że n4+2n3+2n2+n=n(n3+1+2n(n+1))=n((n+1)(n2−n+1)+2n(n+1))=n(n+1)(n2+n+1), zatem to
wyrażenie zawsze jest podzielne przez dwa. Dla podzielności przez 3 rozważ trzy przypadki:
1) n=3k (wtedy wyrażenie jest oczywiście podzielne przez 3)
2) n=3k+1 (wtedy n2+n+1 jest podzielne przez 3)
3) n=3k+2 (wtedy n+1 jest podzielne przez 3)
to pozwala stwierdzić, że powyższe wyrażenie zawsze jest podzielne przez 3.
I jeszcze ode mnie jedna uwaga: całe zadanie można zrobić łatwo bez używania indukcji
rozkładając to wyrażenie i zauważając, że dzieli się przez 6, a następnie zrobić dla
podzielności przez 5 to samo, co wyżej zrobiłem przez 3.
27 paź 19:37