Trud
Kujon : 5x+10=−5 ciężkie too
4 lis 22:06
piotrek: całka podwójna i jakoś poleci
4 lis 22:52
qwe: Twoim celem jest wyznaczenie ile równa się x, więc pozbywasz się najpierw liczb.
Obustronnie odejmujesz 10
5x+10=−5/−10
Czyli z lewej strony znika Ci 10 i zostaje tylko 5x
a z prawej strony masz −5−10 = −15
Następnie chcesz mieć jeden x, a nie 5, więc dzielisz przez 5
5x=−15/:5
x=−3
5 lis 09:23
Kujon: dzięki!
5 lis 15:08
piotrek: sorki za moje śmieszki jeśli to było pytanie na poważnie
5 lis 20:24