Sasiadki i kawa
ZK: Trzy sasiadki zamowily wspolnie kawe w sklepie internetowym . kawa dla pani Malinowskiej miala
kosztowac 120 zl a dla pani Wisniewskiej i Sliwinskiej po 90 zl .
Jednak przy zakupie otrzymaly rabat i za zamowiona kawe zaplacily tylko 260 zl
Ile pieniedzy powinna zaplacic kazda z pan aby jej wplata byla proporcjonalna do pierwotnej
wartosci zamowoenia . Zapisz obliczenia
120+2*90= 300zl −tyle miala kosztowac kawa
300−260=40zl − to jest rabat
40zl:3= 1313zl tyle rabatu ma kazda z pan
120−1313= 10623zl tyle wplata pani Malinowskiej
90 −1313= 7623zl tyle wplata pani Wisniewskiej i Sliwinskiej
Czy dobrze to policzylem . Zadanie za 3 punkty
2 maj 09:33
Bleee:
Źle. W chwili obecnej rabat jaki przypada dla każdej Pani jest DOKLADNIE TAKI Sam, a przecież
Malinowska zapłaciła więcej niż inne.
2 maj 09:37
Bleee:
Rabat Malinowskiej powinien być o 1/3 większy od pozostałych dwóch.
2 maj 09:41
ZK: To nie wiem jak .
Pomyslalem ze kazda z pan zamowoly sobie inne kawy
2 maj 09:42
Bleee:
Sumaryczny rabat to 40 pln
x − rabat Wisniewskiej
x − rabat Sliwinskiej
| 120 | | 4 | |
| x = |
| x − rabat Malinowskiej |
| 90 | | 3 | |
| | 4 | |
A więc |
| x + x + x = 40 − > x = 12 |
| | 3 | |
Wiec jakie rabaty będą przysługiwać każdej z nich? Ile każda powinna zapłacić?
2 maj 09:45
ZK: Sliwinska i Wisniewska po 12 zl
Malinowska − 16 zl
Dziekuje bardzo .
2 maj 09:47
ZK: Malinowska 120−16=104 zl
Sliwinska i Wisnieska 90−12=po 78 zl
2 maj 09:49
Bleee:
Dokładnie.
Teraz widzisz dlaczego ten rabat jest różny?
2 maj 09:53
ZK: Tak . Dzieki .
2 maj 10:11
Mila:
Ja liczyłabym ten rabat dla pań tak:
40zł− sumaryczny rabat
| 120 | | 2 | |
| = |
| taką część całej należności stanowi zapłata pani M. |
| 300 | | 5 | |
| 2 | |
| *40zł=16zł− rabat pani M. |
| 5 | |
| 3 | |
| *40zł=12zł rabat dla pani W i taki sam dla pani S |
| 10 | |
spr. 12+12+16=40
2 maj 22:19
ZK: dziekuje
3 maj 11:36
ann3d: Dobra decyzja.
tak poza tym, Chcę podzielić się z wami stroną, na której można dowiedzieć się,
https://promo-codes.pl/ jak uzyskać prawdziwe rabaty, bonusy i kody promocyjne na znane produkty.
Z ich pomocą dokonałem ostatnich zakupów.
1 lis 15:40