proszę o rozwiazanie
anna: wyznacz zbiór wartości
a) f(x) = log0,5 ( x2 −5x +6) − log0,5 (x−3)
b) f(x) = log1/3 ( x2 −3x +10)
28 paź 21:23
Mila:

x
2−5x+6>0 i x−3>0⇔x>3
| | (x−2)*(x−3) | |
f(x)=log1/2 |
| =log1/2(x−2) |
| | x−3 | |
f(x)=log
1/2(x−2) funkcja malejąca
f(3)=log
1/2(3−2)=0
f(x)<0 dla x>3
28 paź 23:55
Mila:

b) x
2−3x+10 >0 dla x∊R
f(x)= log
1/3 ( x
2 −3x +10)
Zbiór wartości g(x)=x
2−3x+10
| | 31 | | 3 | |
f(3/2)=ln1/3 ( |
| )=ln1/3(31)−2ln1/3(2)− największa wartość f(x) dla x= |
| |
| | 4 | | 2 | |
f(x)<ln
1/3(31)−2ln
1/3(2)≈−1,9
29 paź 00:16
anna: czy w punkcie a) mogę zapisać że zbiór wartości Zwf = ( − ∞ ; 0 >
a w b) Zwf = (− ∞ 314 >
29 paź 08:06
anna:
f(x)<ln1/3(31)−2ln1/3(2)≈−1,9 jak to jest obliczone i jeszcze pytanie czy ln to log
29 paź 08:16
Mila:
a) f(x)<0 dla x>3⇔
Zwf=(−∞,0)
w punkcie x=3 masz kółko otwarte, x=3 nie należy do dziedziny
b)
Zwf=(−∞,( ln1/3(31)−2ln1/3(2) )> masz powyżej wykres tej funkcji (zielony)
29 paź 15:31
anna: dziękuję bardzo
29 paź 17:29