trójkaty
Kamila: W trójkacie prostokatnym dwusieczna jednego z kątów ostrych podzieliła przeciwległą
przyprostokątną na odcinki 2i 2,5. Długość przeciwprostokątnej jest równa?
Wiem z twierdzenia o dwusiecznej, że stosunek długości przyprostokątnej przyległej do
podzielonego kąta i przeciwprostokątnej będzie równy stosunkowi na jaki została podzielona na
przeciwległa przyprostokatna, ale dalej co?
Jak mam b/c=2,5/2 i 4,52+ b2=c2 ( z tw. Pitagorasa) to wychodzi mi zły wynik
27 paź 08:02
Pitbull puppies forever!: bo muisz uklad b/a =5/4 a drugie równanie b2+a2=(4,5)2 przecież c=2+2,5
27 paź 09:06
Pitbull puppies forever!: a nie sorry tak by bylo gdyby dwusieczna kąta prostego
27 paź 09:08
K8:

Z tw. o dwusiecznej :
| b | | 2 | | b | | 4 | | 4 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒b= |
| c |
| c | | 2,5 | | c | | 5 | | 5 | |
z tw. Pitagorasa
c= 7,5
======
27 paź 12:50
Kamila: Dziękuję bardzo za rozwiązanie, już wiem co było źle. Oznaczyłam b do c jako 2,5 do 2 i wtedy
jest bez sensu, bo przeciwprostokatna nie może być krótsza niż przyprostoką
tna
27 paź 17:25