kombinatoryka
anonim123: Oblicz ile jest różnych liczb naturalnych trzycyfrowych o różnych cyfrach których suma cyfr
jest nieparzysta. Dlaczego rozróżniamy kolejność w tym zadaniu?
(p,p,n) lub (p,n,p) 2*4*5*5=200
(n,p,p) 53=125
1 lis 18:04
mat: Mozna by zrobic bez istotnej kolejnosci, akurat wybrany jest taki sposob
Jest to o tyle wygodne, ze pierwszą cyfra nie moze byc 0, prawda? I rozkladanie na przypadki
pozwala sobie z tym łatwo poradzić.
zeby suma trzech cyfr byla nieparzysta, to musi byc jedna nieparzysta, dwie parzyste lub trzy
nieparzyste
mają też być rózne cyfry

npp = 5*5*4
pnp = 4*5*4 (pierwsza parzysta nie moze byc zerem, trzecia juz moze byc)
ppn = 4*4*5 (pierwsza parzysta nie moze byc zerem)
nnn = 5*4*3
wynik = suma..
1 lis 18:14
anonim123: dzięki
1 lis 18:19