oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(2, 3), B(5, 6), C(3, 8)
Luffy: oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(2, 3), B(5, 6), C(3, 8)
jak coś takiego skubnąć
najszybszy sposób
7 lis 20:09
er: najpierw narysuj sobie ten trójkąt
7 lis 20:15
er: Po narysowaniu widać że jest to trójkąt prostokątny. Nie wiem w której klasie jesteś, czy
musisz udowadniać że jest on prostokątny?
Miałeś/miałaś może teorie mówiącą o tym kiedy dwie proste są do siebie prostopadłe?
7 lis 20:19
chichi:
| | 1 | | | | 1 | |
vec(AB) = [3,3] ∧ vec(AC) = [1,5] ⇒ S = |
| | | | = |
| (15 − 3) = 6  |
| | 2 | | | 2 | |
7 lis 20:21
uffo:

Ze wzoru Picka
P=6
7 lis 20:55
chichi:
i jeszcze korzystając z rysunku @
Eta można zamknąć nasz trójkąt w prostokącie i od jego
pola odjąć 3 pola trójkątów prostokątnych
7 lis 20:59
uffo:
Jasne,że można
7 lis 21:15
uffo:
7 lis 21:17