matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz granicę
Kuba152:
Oblicz granicę ciągu a
n
=
√
9
n
+ 3
n+1
−
√
9
n
− 3
n
√
9
n
+ 3
n+1
+
√
9
n
− 3
n
Próbowałem pomnożyć przez
√
9
n
+ 3
n+1
+
√
9
n
− 3
n
ale do niczego konkretnego nie udało mi się dojść. Mógłby ktoś pomóc?
4 lis 22:31
piotrek:
dla ułatwienia: a=3
n
√
9
n
+3
n+1
+
√
9
n
−3
n
√
9
n
+3
n+1
−
√
9
n
−3
n
*
=
√
9
n
+3
n+1
+
√
9
n
−3
n
√
a
2
+3a
+
√
a
2
−a
=
√
a
2
+3a
−
√
a
2
−a
*
=
√
a
2
+3a
+
√
a
2
−a
4a
=
=
√
a
2
+3a
+
√
a
2
−a
4a
4
=
=
→ 2
a*
√
1+3*(1/a)
+a*
√
1−(1/a)
√
1+3*(1/a)
+
√
1−(1/a)
4 lis 22:51
Kuba152:
I teraz to rozumiem, Dziękuję Ci bardzo Piotrek!
4 lis 23:14