matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
wykaż
matura:
Wykaż,że liczba tg9
o
+tg15
o
−tg27
o
+ctg9
o
+ctg15
o
−ctg27
o
jest liczbą naturalną
6 lis 22:39
K8:
2
tgα+ctgα=
sin(2α)
2
2
2
L=
+
−
=
sin30
o
sin18
o
sin54
o
1
1
sin54
o
−sin18
o
= 2( 2+
−
)= 2(+2 +
)=
sin18
o
sin54
o
sin18
o
cos36
o
2cos36
o
*sin18
o
= 2(2+
=2(2+2)=8∊N
sin18
o
*cos36
o
6 lis 23:48