matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 2127,
2126
,
2125
,
2124
,
2123
,
2122
,
2121
,
2120
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Matesłabiak:
Czy wykres funkcji z wartością bezwzględną można przesunąć o wektor. Jeśli tak prosiłbym o przykład przesunięcia, jak by to wyglądało. Dziękuję! ❤️
7
glo:
jak rozwiazac te calke? rozlozyc na ulamki proste czy da sie jakos szbceij? https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/165777342_267661838237031_6042332413060534466_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-3&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=Ua4OutD768kAX_-oyJD&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=9704ee0b97db21acaf63e96d023d5133&oe=6087EAA4
9
several27:
Mam problem z takim zadankiem: Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m:
3
oliwda:
Pan Nowak zaciągnął kredyt samochodowy w wysokości 15000 zł. Oprocentowanie kredytu wynosiło 12% (w skali roku). Kredyt spłacony został w dwunastu miesięcznych ratach. Miesięczne raty
4
michał:
witam, mam problem z tym zadaniem(Zapis liczby w postaci logarytmu),
http://img251.imageshack.us/img251/6884/zapisliczbywpostaciloga.jpg
2
RubikSon:
Niech f:ℛ→ℛ będzie funkcją, dla której istnieje n−ta pochodna. Niech x
0
; x
1
; ...; x
n
będą różnymi miejscami zerowymi funkcji f. Uzasadnij, że istnieje taka liczba x', dla której
5
gość:
Styczna do wykresu funkcji f(x)=x
2
−4x+7 w punkcie A, jest równoległa do prostej o równaniu y=2x+3 i przecina oś OY w punkcie B. Oblicz pole trójkąta ABC, gdzie
4
qTarantin0:
oblicz sumę szeregu geometrycznego: 16−8+4−2+...
6
student:
mam problem z obliczeniem pochodnych cząstkowych po masie i po temperaturze ze wzoru:
3
Robert:
Hej, czy ktoś ma i chciałby się podzielić zeszłorocznym arkuszem matury rozszerzonej WSiP z matematyki?
3
Jarosław Kaczyński:
Iwona kupiła 6 mazaków po 5 zł za sztukę. Marek kupił mazaki po 3 złote za sztukę i wydał taką samą kwotę pieniędzy co Iwona.
4
Sotos:
x+2
Wyznacz granicę ciągu lim x→+3
. Granica w tym ciągu nie istnieje prawda?
9−x
2
3
XMonki :
Zad.1 Oblicz z jaką pracę wykonał pan Robert pchając wózek z dzieckiem siła 50N, jeśli przeszedł po płaskiej drodze 0,5 km.
2
Artemida:
jak obliczyć pochodną z f(x)=
x
2
x + 2
? Liczę ze wzorów a nic konkretnego mi nie wychodzi.
21
PR7:
Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej k: x+y+13=0 i do prostej m: 7x− y−5=0 w punkcie A(1,2)
2
Bartek:
Czy macie pomysł jak obliczyć to równanie różniczkowe metodą przewidywań?
10
Witam:
2x
2
mam problem z całką
dx
1−x
4
próbowałem ją zrobić w taki sposób:
2x
2
A
B
Cx+D
=
+
+
(1+x
2
)(1+x)(1−x)
1+x
1−x
1+x
2
2x
2
= A(−x
3
+x
2
−x+1) + B(x
3
+x
2
+x+1) + C(x−x
3
)+D(1−x
2
)
6
Jam:
Oblicz pole trójkąta utworzonego przez styczną do wykresu funkcji f(x)= x−6/x+2 w punkcie x0=3 z osiami układu współrzędnych.
4
rybus:
W trójkącie rozwartokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest rozwarty
2
Marcin:
W trójkącie ABC dwusieczna AN kąta BAC oraz dwusieczna BM kąta ABC przecinają się w punkcie P. Na czworokącie CMPN można opisać okrąg. Wykaż, że miara Kata APB=120°.
2
Dżul:
Na płaszczyźnie z układem współrzędnych dane są punkty A=(2,−1), B=(7,2) i C=(5,3). Wyznacz współrzędne wektora o długości 1 równoległego do wektora v→= 2AB − BC( STRZAŁKI →NAD
4
Karol:
Dana jest funkcja f(x)= 25
x
+25
−x
6
jc:
Równanie
√
x
+
√
y
=
√
z
opisuje fragment znanej powierzchni. Jak nazywa się ta powierzchnia?
2
silly goose:
Oblicz granicę:
1
x−2
lim (
−
)
x
2
x
3
−x
x→0
6
100DniDoMatury:
Udowodnij, że w dowolnym trójkącie zachodzi równość:
bc
sinβsin(α+β)
=
2aR
sinα
2
jjj:
cosx
Mam taką całkę ∫
dx, pomoże ktoś?
x
2
xyz:
∫∫(x−2y)dxdy, gdzie D jest obszarem x
2
+y
2
≤1 Pomoże ktoś to rozwiązać, tutaj wprowadzało się postać biegunową?
5
qTarantin0:
Rozwiąż równanie:
2
2
6x
(
)+(
)
2
+...=
2−x
2−x
x
2
−9
2
3
suma szeregu po lewej stronie wyszła mi
, a wynik ma wyjść −
−x
2
a wychodzi mi 8x
2
=18
2
Matesłabiak:
g(x) =2
x
f(x)=|2
x
−2|
8
olusiaaa:
Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC o przeciwprostokątnej równej 2. Niech punkt P będzie takim punktem tego trójkąta, że suma jego odległości od wierzchołków trójkąta jest
2
misia:
Okresl liczbę ekstremów funkcji f w zależności od parametru a.
0
Kamil:
Zużycie wody (w hektolitrach) w pewnym osiedlu w ciągu dnia ma rozkład N(m, 11). Oblicz prawd. zdarzenia, że empiryczna wariancja dziennego zużycia wody w losowo wybranych 90 dniach
2
XMonki :
Oblicz obwód i pole trójkątów równoramiennych: a) podstawa 4,5 , wysokość 6
4
...:
cos
2
65 + cos
2
25 −2cos60
5
nicki :
:::rysunek::: Dany jest równoległobok o wymiarach podanych na rysunku oblicz pole tego równoległoboku
? czy
2
rampage:
znajdz granice ciągu: a(n) =
n
√
6
n
−5
n
15
PR7:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez początek układu współrzędnych i stycznego do prostych x+2y+9=0 oraz 2x−y−2=0.
38
Jarek:
Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji f(x)=|2x+2|−1 oraz g(x)=|x−2|+3
1
rampage:
Zbadaj ograniczoność i monotoniczność ciągu danego wzorami rekurencyjnymi: ((f(n−1))
2
+1)/2 f(1)=0
18
Kinia:
Rozwiąż układ równań
4
nieudolny1:
banalne pytanie, a więc: Czy przekątne w trójkącie o inaczej jego wysokości, czyli czy stykają się z przeciwległym
16
Kostek:
Mamy miejsca zerowe funkcji kwadratowej 2,3 wzór f(x)=ax
2
+bx+c
2
Pyra:
W ciagu arytmetycznym a2= 6 i a4= 14. Wyznacz ten ciag
2
ja:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, w którym a
5
− a
1
=10 i a
4
− a
2
= 4 Wiem jak się za to zabrać, ale nie umiem tego obliczyć
2
Karol:
Wyznaczyć równania stycznych okręgu (x+1)
2
+y
2
=1
1
anonim 96:
1. a) log
0
,
1
(4x−7)= log
0
,
1
(3−2x)
15
silly goose:
Wykres funkcji kwadratowej f(x) = (1−m)x
2
−mx +m
2
przecina oś Ox w punktach A i B, które leża po dwóch różnych stronach osi Oy. Wyznacz tę wartość parametru m, dla której iloczyn
26
jola:
witam, mam problem jak to ugryżć
5
Ala:
4. Wykazać, ze iloczyn skalarny indukuje normę, tzn. wyrazenie ||v|| = (<v,v>)
(
1
/
2
)
13
xyz:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x,y)=x
4
+y
4
w obszarze x
2
+y
2
≤9
20
salamandra:
Rozwiązać układ równań w ciele Z3
3
Micku:
Plecak kosztuje x zł, cena piłki stanowi 90% ceny plecaka, a cena butów sportowych to 75% ceny piłki. Ile kosztuje razem trzy plecaki, pięć piłek i jedna para butów sportowych? Zapisz
9
Pola:
napisz wzór funkcji liniowej której wykres przecina oś oy w punkcie (0 −3) i jest prostopadly do prostej y=2x−4
2
ela17935:
zad.1 prostokątny trawnik ma powierzchnię 216m
2
. oblicz wymiary tego trawnika , jeśli różnią się one o 15m .
9
zmartwionyuczeń:
Cześć, jak w zadaniach typowo maturalnych wyznaczyć sumę prawdopodobieństwa? Zawsze mam z tym problem.
6
ppawzik:
Dla jakich n spełniona jest nierówność |a
n
− g| < ε?
2
madi:
Dane są dwie urny z kulami, w każdej jest 10 kul. W pierwszej urnie jest jedna kula biała i 9 czarnych. W drugiej są 4 kule białe i 6 czarnych. Maszyna losując losuje jedną spośród liczb
5
Matesłabiak:
:::rysunek::: Czy mógłby ktoś to szczegółowo wyjaśnić, czy można powiedzieć, że to taka kanoniczna postać
11
Sotos:
Wartość wyrażenia
2sin
2
27+cos
2
27+sin
2
52
sin
2
52+cos
2
52
jest równa A)2 B)
1
2
C)0 D)sin
2
52
3
Paulina:
Rozmieniono 10 złotych na monety 50−groszowe i 20−groszowe otrzymując razem 35 monet. Oblicz, ile otrzymano monet każdego rodzaju.
2
Kram:
Zapisz ogólną postać liczby naturalnej, której reszta z dzielenia przez 3 wynosi 2, a reszta z dzielenia przez 5 jest równa 4.
9
Werka:
Cześć! Mam takie zadanie:
3
Jan:
xy
2
∫ysin
dy, Jakie tutaj podstawienie, czy przez części?
2
3
Łukasz1234:
W trójkącie ABC boki AC i BC są równe. Wyznacz sinus kąta ACB, jeśli wysokość CD tego trójkąta jest cztery razy dłuższa od promienia okręgu wpisanego w ten
7
Jam:
Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=sin2x+cos2x.
1
ola:
irma logistyczna planuje produkcję pojemników w kształcie graniastosłupa prostego o objętości 3 m 3 i podstawie będącej prostokątem, w którym jeden z boków jest 4 razy dłuższy od drugiego.
5
Olivia:
Zad.1. Jakie jest wzajemne położenie prostych −3x−5y+2=0, −6x−10y=0?
14
Grzes:
Zad.3. Punkty A=(3,1) , B=(6,6), C=(4,8) D=(−2,−2)są wierzchołkami trapezu ABCD.
3
Labos:
Oblicz wartość funkcji zespolonej: a) sin(i)
11
Marcinkiewicz:
Niech R⊆N×N. Dla dowolnych a,b∈N relacja R jest określona wzorem:
3
terminator:
Wyznacz wszystkie wartości parametru a należy do R, dla których funkcja f(x) = x
2
− ax +4 ma dwa różne miejsca zerowe i każde z nich jest większe od 1.
1
kacper:
Dany jest układ równań liniowych (mx−2my=5−m)
1
Michał:
Rozwiąż nierówność (x
2
+1/x
2
) −2(x+1/x)>6
1
kolo:
(1−i
√
3
)
17
(1+i)
6
2
stud:
wyznaczyć x∊R z rownania :
4
Szkolniak:
Treść: Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 20. Zapisz pole tego trójkąta jako funkcję jednej z przyprostokątnych. Wyznacz dziedzinę tej funkcji. Oblicz długość tej przyprostokątnej, dla
1
Asia:
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi:
8
Osiou:
Długość średnicy koła samochodu wynosi ok 64cm. Ile obrotów na godzinę wykonują koła tego samochodu,
1
L_idk_a:
1. Przez punkty A = (3,2) i B = (4,3) przechodzi prosta y=ax=b; podaj a i b 2. Prosta o równaniu ax+y+c=0 przechodzi przez punkty A = (1,−3) i B = (4,3); podaj c
6
mam pytanie:
:::rysunek::: Dzień dobry,
4
myszojeleń:
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa ma długość x, a kąt przy wierzchołku C ma miarę 120°. Na bokach AB, BC i CA wybrano punkty odpowiednio K, L, M tak, że |AK| = 3|KB|, |BL| = 2|LC|,
18
Gustlik:
Masakra, z tymi podręcznikami. Dlaczego w większości z nich brakuje zadań wprowadzających? Prosty przykład: 6 klasa − mnożenie i dzielenie liczb ujemnych i dodatknich, pierwsze zadanie
5
Bartix:
Oszacuj błąd względny i bezwzględny popełniony przy obliczaniu zasięgu rzutu ukośnego, jeżeli prędkość początkowa ciała wynosi: Vo=100 +− 1[m/s], zaś kąt wyrzutu alfa = 30 +− [1
4
kubek:
Sprawdź,korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie,czy istnieje pochodna funckji f w punkcie
11
kubek:
Sprawdź,korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie,czy istnieje pochodna funckji f w punkcie
4
sillygoose:
W równoległoboku ABCD krótsza przekątna BD ma długość d i jest prostopadła do boków AD i BC. Wyznacz długość boków AD i BC. Wyznacz długość przekątnej AC, jeśli kąt ostry
8
Dave:
Ix
2
− 5x +3I / Ix
2
− 1I < 1 (cały ułamek jest w jednej wartości bezwzględnej)
3
Tomasz:
Utknąłem w równaniu trygonometrycznym... Kroki:
4
Jan:
Jak narysować wykres IxI+IyI≤1 ?
1
Majka:
Dwa okręgi o środkach O
1
i O
2
oraz promieniach 5cm i 12cm są rozłączne zewnętrznie. Styczna wewnętrzna tych okręgów przecina odcinek O
1
O
2
w punkcie P.
27
przemysław G:
prosze policzyc pochodną f(b)=
√
ab
3
kubek:
Odczytaj z wykresu ekstrema funckji f(x)=x2−ax+2 dlax<2
7
tomek:
Wyznacz liczbę wszystkich pięciocyfrowych liczb naturalnych, w których zapisie dziesiętnym występuje przynajmniej jedna cyfra 5.
3
przemysław G:
dzien dobry przepraszam mam 2 punkty
4
abc:
Oblicz: ∫∫2x
3
+4y dx dy , gdzie d jest obszarem ograniczonym krzywymi y=1−x
2
, y= x +1 Z tego wyszło
2
abc:
Witam, mam takie zadanie ∫∫1−x−y dxdy, gdzie D jest obszarem ograniczonym krzywymi y=x
2
, y=4,
1
xant:
sqrt(x
2
+3x+2)
1
karolina:
Witam, dostałam takie zadanie:
3
Klaudia:
Proszę o pomoc w zadaniu.
2
kubek:
Wyznacz współrzędne środka jednokładności,w której obrazem okręgu o równaniu O1 (x−16)
2
+y
2
=4 jest okrąg O2 (x−6)
2
+(y−4)
2
=16 a skala jednokładnosci jest liczba ujemną
3
damn_ik:
Rozwiąż równanie sin
3
x + sinx cos
2
x – 2 cos
3
x = 0 dla x ∈ 〈– π, 2π〉
1
jfranek:
Rozwiązać równanie różniczkowe: y'=y
6
−5t
2
+3
1
Mateusz:
W okrąg wpisano czworokąt wypukły KLMN
2
k:
Ile jest liczb 4−cyfrowych kończących się cyfrą 2 i jednocześnie podzielnych przez 7? Chodzi mi o sposób, aby nauczyć się rozwiązywać tego typu zadania
3
Damian#UDM:
Informatory do egzaminów maturalnych z matematyki od 2023 roku
4
Mateusz:
W okrąg wpisano czworokąt ABCD. Długość boków tego czworokąta są równe |AB| = 8, |BC| = 10, |AD| = 6. Kąt BAD ma miarę 120
0
Piotrek:
Stosując wzór π/6=arcsin(1/2), oblicz π z dokładnością do 0.0001. Wiem, jak rozwinąć w szereg maclaurina arcsin, ale mam problem z oszacowaniem, ile pierwszych wyrazów powinienem zsumować,
6
Paulina:
rozwiąż układ równań
6
Paweł:
Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych sześciocyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie
5
abc:
Udowodnij, że zbiór F
7
= {0,1,2,3,4,5,6} z działaniami zdefiniowanymi: a + b − reszta z dzielenia a+b przez 7
6
Cathless:
W trapez o krótszej podstawie długości 7 cm wpisano okrąg, którego punkt styczności z jednym ramieniem dzieli to ramię na odcinki długości 4 cm i 9 cm. Oblicz obwód trapezu.
1
Szymon:
Dzień dobry, na zajęciach zaczęliśmy omawiać takie zadania ale przyznam szczerze że nie zrozumiałem wykładów i proszę o pomoc, jak to ugryźć?
3
Sotos:
Wyznacz ekstremę funkcji f(x)=x
2
−
4x
1−x
. Wychodzi mi x=2, nie wiem czy poprawnie.
5
HGH:
obliczyc EX izmiennej losowej X o dystrybuancie: FX = 0 dla x <= 1
0
Loki23:
Czy wykresy dwóch różnych rozwiązań danego równania a) y'=2
√
y
+ 7t
3
silly goose:
Na boku AD prostokąta ABCD obrano taki punkt E, że trójkąty ABE, DEC i EBC są podobne. Wyznacz skalę podobieństwa ABE do Δ DEC, Δ DEC do Δ EBC, Δ ABE do Δ EBC
8
Sławek:
Wiadomo, że P(A) = 1/3 , P(B) = 1/2, P (A ∪ B) = 2/3 dla pewnych zdarzeń A i B. Wówczas P (A∩B) wynosi:
2
Ricky:
https://zapodaj.net/017dd624d0a96.jpg.html
https://zapodaj.net/813798067bc71.jpg.html
4
Jam:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b, prawdziwa jest nierówność a
2
+b
2
+1>a+b
1
Mateusz:
Podstawy trapezu równoramiennego ABCD mają długości |AB| = 8 i |CD| = 6 oraz wysokość równą 7. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
3
jfranek:
Wyznacz funkcje ciągłe spełniające równania całkowe y(t) = 1 + ∫(y(s))
2
ds całka od 0 do t
22
HGH:
zmienna losowa x ma dystrybuane: 0 dla x ≤ −1
0
Joanna :
Proszę o pomoc z równaniem różniczkowym.
2
Dżul:
Pierwsza pompa, pracując samodzielnie, napełnia zbiornik w ciągu 12h, a druga pompa napełnia go samodzielnie w ciągu 10h. O godzinie 9:00 uruchomiono pierwszą pompę, która zaczęła napełniać
1
HGH:
zmienna losowa X ma dystrybuante
1
HGH:
niezalezne zmienne X1 i X2 maja dystrybuane F = 0 dla x<= −1
4
kubek:
Punkt A(15,−5) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy wierzchołku B, opisanego na okręgu x
2
+y
2
=25. Wyznacz wierzchołki B i C wiedząc,że jego przyprostokątna jest
8
przemysław G:
dzień dobry uprzejmie prosze o pomoc wyznaczyłem punkty ale nie jestem w stanie stwierdzić czy dobrze
4
Damian:
x2(x+270)=234 700 ile równa się x ? Proszę was! potrzebuje to na teraz
1
HGH:
Niech zmienne losowe X i Y beda neizalezne oraz niech EX = 2 D
2
X =1 EY = 1 D
2
Y = 4 znalezc wartosc oczekiwana i wariancje zmienne losowe Z = 3X−5Y
2
Natalia :
Ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich (a
n
) określony jest wzorem a
n
=q
n
−1 i zawiera trzy kolejne wyrazy (x,y,2x)
7
Nela:
dla jakich wartosci parametru m rownanie x
3
+ 5x
2
+ mx + m − 4 = 0
4
kasia:
oblicz połowę liczby 2
100
14
Bart:
x
4
+x
2
−6x−10≤0
18
aaa:
∫∫ye
x
+3x dxdy 0<=x<=1, −1<=y<=3
7
Xlucky:
obliczyć pochodną a) lim (x*sinx−cosx+1)/x
2
5
xyz:
Rozwiąż układ równań: 16x
2
−12xy−6y
2
+16x−6y=0
3
Ala:
π/2 na górze całki, 0 na dole całki ∫sinxcosxdx
6
aaa:
∫xysin(xy
2
)dy=... Jaką metodą to rozwiązać?
14
kamczatka:
Rozwiąż równanie:
1
Filip:
Witam, czy moglby ktos mi pomoc z tym zadaniem?
13
Vetuz:
Ze zbioru wierzchołków pewnego wielokąta wypukłego wybieramy losowo dwa wierzchołki. Prawdopodobieństwo zdarzenia że wybrane wierzchołki wyznaczają przekątne tego wielokąta jest
1
o:
Mam takie rownanie rekurencyjne
5
Elemele:
W trapezie równoramiennym dluzsza podstawa ma długość 20, a ramiona maja po 8. Każda z przekątnych tego trapezu jest prostopadła do jednego z ramion. Wyznacz tamgens konta miedzy
6
Heathcliff:
w kolo o promieniu 6 wpisano trójkąt równoboczny w trójkąt równoboczny wpisano okrąg, w ten okrąg wpisano trójkąt a w kolejny trójkąt kolejny okrąg. postąpiono tak nieskończenie wiele
1
Kuba:
f(x,y)=cos(x)+y
2
jakie ekstrema przyjmuje taka funkcja 2 zmiennych?
13
potworek44:
∫sin
4
xcos
2
x dx
11
Tomasz:
Czy wy jesteście tutaj zatrudnieni na pełny etat że tak szybko odpowiadacie
?
5
pyza:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an). a) a1=1, a5= 9
4
Khabib:
Witam, mam taki wzór funkcji f(x) = |3 + 5
3−x
| − 1 i musiałem obliczyć zbiór wartości tej funkcji i
2
Piotr_sd:
dy
Podać rozwiązanie ogólne równania o rozdzielonych zmiennych 2x
2
= y
dx
Dziękuję.
6
qwerty:
Dany jest trapez prostokątny o wysokości 8 i przekątnych 10 i 17. Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta ostrego w tym prostokącie.
8
matfiz:
Dany jest czworokąt wypukły ABCD,w którym |AD|=|BC|
36
kerajs:
Kilkanaście godzin temu założyłem temat https://matematykaszkolna.pl/forum/408556.html w którym wypowiedzieli się m.in: ICSP, Jerzy,
2
mis:
sin3x+2cos4x=4 prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu.
4
ab:
Wyznacz najmniejszą liczbę naturalna spełniającą nierówność −x
4
+10x
2
−9>0
2
jendrzej:
Wyznacz x aby wyrazy
1
tgx
,1,
sinx+1
cosx
tworzyły ciąg arytmetyczny
1
przemysław G:
interesuje mnie pochodna z
√
ab
z własciwosci pochodnych
3
grochowski.przemek:
k pasażerów wsiada do pociągu złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy wybiera wagon niezależnie i z jednakowym prawdopodobieństwem u{1}(3}. Oblicz prawdopodobieństwo, że
1
Damian:
Mamy zmienne C, X, Y, Z, W. Należy znaleźć takie wartości dla tych zmiennych, aby: X + W ≥ C i Z + Y ≥ C,
1
dzonypieczony:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania x
2
+ (m− 4) x + 4 = 0 jest mniejsza od 2.
1
dzonypieczony:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania x
2
+ (m− 4) x + 4 = 0 jest mniejsza od 2.
8
Niewiadoma:
Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania trzy liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2 ?
3
anna:
w skarbonce jest 80 monet − same 20 − groszówki i 50 − groszówki przy czym liczba monet 20 − groszowych stanowi 62,5% liczby wszystkich monet.
12
dzonypieczony:
Potrzebuje pomocy, mianowicie nie wiem jak narysować tę funkcję: f(x)= x
2
−x+|x−2| nie wiem co mam zrobić z tą wartością bezwzględną , jak to narysować, z góry dzięki!
2
Jan:
Środkowa AD trójkąta równoramiennego ABC ma długość
√
21
a jego podstawa AB tworzy z ramieniem kąt o mierze 30 stopni Oblicz pole trójkąta ABC.
1
Dżul:
Napisz równanie okręgu wpisanego w trójkąt, którego jeden bok jest zawarty w osi OX, a dwa pozostałe boki sa zawarte w wykresie funkcji f(x)= −4/3|x| +4.
24
HGH:
Czy wie ktos gdzie sie podziewa Wredulus pospolitus? Czy moze zmienił nick? Kiedys tutaj udzielal sie bardzo czesto natomiast teraz cisza...
15
Filip:
Witam, jak tutaj w takim obwodzie policzyć R
in
?
https://imgur.com/a/jh0kJlE
3
bartox:
Witam. Jak obliczyć pochodną z: (5−x)
√
2x−1
?
2
Dżul:
Z liczb zbioru { 2,3,4,5,11,12} wybieramy po kolei bez zwracania dwie liczby i tworzymy ułamek zwykły w ten sposób, że pierwsza wylosowana liczba jest licznikiem, a druga mianownikiem
1
Dżul:
Każdy z wektorów v i w ma dodatnie współrzędne i długość 10. Wektor v jest prostopadły do prostej 3x+4y−8=0, a wektor w jest równoległy do prostej y= 7/24x +4. Wyznacz długośc wektora
2
Dżul:
Narysuj wykres funkcji f(x)= (2
x
−4)
2
/|2
x
−4| i podaj dla jakich wartości parametru m równanie f(x) =m ma dwa rozwiązania.
5
marin123:
Jak rozwiązać równanie x
3
− x
1/3
= 0
19
HGH:
losowo rozmieszczono n kul w n szufladach jakies jest prawd, ze dokladnie jedna komorka jest pusta?
2
Joanna :
Proszę o pomoc w przekształceniu mi z jednej postaci do drugiej:
5
anka:
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC, jeżeli punkty K=(− 1, −2), L=(−5, −3), M=(−2,−5) są środkami jego boków.
4
Mateusz:
Proszę o pomoc w całce ∫x
2
*(1+x
2
)
(
1/2) dx
13
JAN:
Witam.. Czy ktoś z Państwa umie rozwiązać to zadanie? https://zapodaj.net/a3ff5e87d0c43.png.html>
1
waldek:
wie ktoś może czy są kalkulatory obliczające złożoność obliczeniową algorytmów?
1
bart:
Witam potrzebuje ogromnej pomocy z prostego zadania z mikroekonomii. Wiem, ze to nie to forum, ale nigdzie ingdziej nie znajde tak dobrej pomocy jak tu
13
Tomasz:
Źle zadałem pytanie wcześniej
; W skrócie: jak nauczyć się dowodów geometrycznych, macie jakieś wskazówki m.in. w sposobie myślenia itp.(zadania oczywiście robię)
1
aggi:
x3−3x+2=0
6
szarik:
π
f(x)=cos(2x+
) x∊R
3
a) narysuj wykres f(x)
1
b) rozwiąż równanie f(x)=
2
9
Anna:
−x
2
+x+2>0
4
dmb:
Hej, moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem z geometrii analitycznej? 1. Wskaż parę prostych, które mogą zawierać przyprostokątne trójkąta prostokątnego:
2
anka:
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC, jeżeli punkty K=(− 1, −2), L=(−5, −3), M=(−2,−5) są środkami jego boków.
6
dzonypieczony:
Dana jest nierówność
√
x −16
+
√
x +14
<
√
x + 34
. Wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych spełniających tę nierówność. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności
2
michał:
jak się wyliczało k z takiego wzoru n=2
k
5
ja:
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x) = sinx + sin
2
x + sin
3
x + ....
3
ikier:
Przekształć wyrażenie 𝑐𝑜𝑠𝛼𝑡𝑔𝛼−1𝑠𝑖𝑛𝛼do najprostszej postaci ( czyli jednej funkcji trygonometrycznej ) i oblicz jej wartość w trójkącie prostokątnym o bokach 3,4,5,
1
Anna:
x
2
+9x+14>0
5
no name46:
zad.1 ujemną półoś OY przecina prosta o równaniu
5
ribi:
wykaż, że dla każdego x>0 i y>0 prawdziwa jest nierówność + 2
1
kruonik:
n[(2n)!−(2n−1)!]
Obliczyć granicę ciągu. lim n−>
∞
3[(2n)!+(2n+1)!]
35
Kipic:
:::rysunek::: W czasie robienia zadań trafiłem na hardcorowe zadanie które mnie zagięło.
4
szarik:
Rozwiąż równanie
π
π
a) 3sin(x−
)+cos (x+
)=1
4
4
π
b) sinx=sin
5
1
tina:
Wyznacz wartość m , dla której proste o równaniach y=(m2+5m+7)x−4 i y= − 1m+3x+6 są względem siebie prostopadłe.
2
Anna:
x
2
−4x−3<0
1
Maria:
archiwum 2127,
2126
,
2125
,