.
xyz: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x,y)=x4+y4 w obszarze x2+y2≤9
Zatem obszarem tym jest koło. Pochodna po x to 4x3, a po y 4y3
Przyrównując do zera obie pochodne w punkcie (0,0) wartość funkcji osiąga 0
Pytanie jak zbadać wartości na brzegach zbioru?
29 mar 18:58
ABC:
zapisz x4+y4 jako (x2+y2) 2 −2x2y2
wprowadź parametryzację x=3cost y=3sint
29 mar 19:10
ICSP: sparametryzuj brzeg:
x = 3cost
y = 3sint
Podstaw do f(x,y)
i znajdź wartość największą i najmniejsza dla t ∊ [0 ; 2π]
29 mar 19:13
xyz: Nie miałem czegoś takiego na zajęciach. Jest jakiś inny sposób?
29 mar 19:49
ABC: jest ale ten jest najbardziej elegancki
możesz rozbić na górną i dolna połówkę okręgu zwykłą zależnością y=±√9−x2
29 mar 20:01
xyz: I wtedy zakładam −3≤x≤3 i liczę ekstrema funkcji y=√9−x2?
29 mar 20:07
jc: Spójrz na 19:10.
f=x4+y4. Najmniejsza wartość to oczywiście 0 osiągana w punkcie (0,0).
Największa wartość to 81, osiągana w punktach (0,3), (0, −3), (3,0) , (−3,0).
W innych punktach mamy mniej, bo
f=(x2+y2)2−2x2+y2 ≤81 − 2x2y2
29 mar 20:29
ABC: z uwagi na postać funkcji obojętnie na której połówce liczysz, ale ogólnie musiałbyś 2
przypadki rozpatrzyć
29 mar 20:30
Maciess: Nie musimy tutaj pokazać zwartości tego obszaru i powiedzieć coś o wnioskach z tw.
Weierstrassa?
30 mar 09:41
Chińska podróba 6-latka: to zależy od sytuacji, na egzaminie czy kolosie można napisać
30 mar 10:12
Maciess: Kto się ukrywa teraz pod nickiem @
Chińska podróba 6−latka?
30 mar 10:34
Chińska podróba 6-latka:
po owocach ich poznacie
30 mar 10:42
Maciess: Ostatnio wszyscy piszą szyfrem na tym forum
30 mar 10:44
HGH: mozna zajac sie "wnetrzem" obszatu i znalezc ekstremum, wyjdzie nam (0.0) i pozniej rozpatrzec
osobno "brzeg" czyli x2 +y2 np z postaci z pierwiaskiem jak napisales, i zauwazyc ze
takich punktow beda 4 jak wypisal jc, nie trzeba parametryzowac
30 mar 11:13