matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z pierwiastka
bartox:
Witam. Jak obliczyć pochodną z: (5−x)
√
2x−1
? Korzystam ze wzoru pochodną z iloczynu funkcji.
5−x
f'(x) = −
√
2x−1
+
=
2
√
2x−1
−5x+7
=
2
√
2x−1
Ale jest to błędna odpowiedź. Mógłby ktoś wskazać błąd w wyliczeniach lub moim rozumowaniu?
25 mar 18:33
Jerzy:
2(5 − x)
y’ = −
√
2x − 1
+
2
√
2x − 1
25 mar 18:51
bartox:
Co? Skąd ta dwójka w liczniku?
25 mar 19:33
Jerzy:
1
(
√
f(x)
)’ , to pochodna funkcji złożonej,czyli: (
√
f(x)
)’ =
*f’(x)
2
√
f(x)
25 mar 19:40