Okrąg i styczne
PR7: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez początek układu współrzędnych i stycznego do
prostych x+2y+9=0 oraz 2x−y−2=0.
30 mar 13:57
30 mar 13:59
PR7: właśnie widziałem to i siedziałem nad tym 2h i mi nie wychodzi
30 mar 14:02
PR7: jakby nie patrzeć to nie otrzymasz od razu równania dwusiecznej, bo niewiadome się nie skrócą
30 mar 14:02
ICSP: dwusieczna nie musi być prostą pionową lub pozioma.
Może być też w postaci:
y = ax + b
30 mar 14:06
chichi:
Ale o jakim skracaniu ty mówisz? Proste z zadnia podesłanego przez @
ICSP się różnią, on
pokazał Ci tylko analogiczne rozwiązanie, na którym możesz się wzorować. W tamtym zadaniu oba
równania dwusiecznych zaproponowanych przez @
Mila są poprawne
30 mar 14:07
PR7: Dobra na razie otrzymałem
−x+3y+11=0 lub 3x+y+7=0 i teraz odrzucamy prostą −x+3y+11=0 bo nie spełnia warunków zadania
czyli zostaje y= −3x−7
30 mar 14:07
PR7: @ICSP wiem...
30 mar 14:08
ICSP: Czyli środek okręgu ma współrzędne:
(x , −3x − 7)
| | |x + 2(−3x − 7) + 9| | |
|SO| = √x2 + (3x + 7)2 = r = |
| |
| | √5 | |
30 mar 14:21
chichi:

Zauważ, że zadane proste w poleceniu są wzajemnie prostopadłe więc otrzymamy drugie równanie, a
więc po kolei:
O: (x−a)
2+(y−b)
2=r
2, S=(a, b), R=(0,0)
(1) R∊O ⇒ a
2+b
2=r
2
(2) Równanie dwusiecznej: y=−3x−7
(3) Korzystam z
(1) i mam:
x02+(−3x0−7)2=r2
(4) P=(−1, −4)
(5) |SP|
2=2r
2 ⇒
(x0+1)2+(−3x0−3)2=2r2
(6) Z
(3) i
(5) mamy:
(x0+1)2+(−3x0−3)2=
2(x02+(−3x0−7)2)
Dalej już sam dokończ, to równanie kwadratowe

P.S. Rysunek jest poglądowy, aby zauważył skąd wziął się punkt
(5)
30 mar 14:37
chichi:
Powinieneś otrzymać takie równania okręgów:
O
1: (x+2)
2+(y+1)
2=5
| | 22 | | 31 | | 289 | |
O2: (x+ |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
30 mar 14:41
PR7:
już rozumiem − dzięki wielkie!
30 mar 15:17
Filip: bardzo zobry rysunek
30 mar 15:37
PR7: wcześniej rozwiązałem tak jak ICSP tylko minusa zgubiłem,
więc jeszcze przed tym moim wpisem na forum doszedłem do rozwiązania
( i otrzymałbym identyczne dwa równania okręgów, tylko minusa zgubiłem pod sam koniec...),
ale nie rozumiem nadal w twoim sposobie @chichi ( który się bardzo nie różni ) dlaczego
długość SP to 2r2? Chodzi tutaj o przekątną kwadratu a następnie 2, tak?
30 mar 15:46
ICSP: |SP| = √r2 + r2 = √2r − długość SP
|SP|2 = 2r2
30 mar 16:09
PR7: no to czyli z przekątnej kwadratu o boku r... nie łatwiej tak napisać? ICSP
Dzięki jeszcze raz
30 mar 16:23
PR7: Można też ułożyć równanie dla S(a, −3a−7) jako równanie okręgu leżącego na dwusiecznej y =
−3x−7
i stycznego do jednej z tych prostych ( tylko tutaj promień może być równy tylko i wyłącznie
odległości środka od punktu (0,0), bo jeśli się napisze że r = odległości środka od jednej z
prostej
do której jest styczny to wyjdzie x ∊ R )
(x−a)
2 + (2x−2−(−3a−7))
2 = a
2+(−3a−7)
2
(x−a)
2 + (2x+3a+5))
2 = a
2+(3a+7)
2 i stąd po podniesieniu ()
2 mamy
5x
2+(20+10a)x−24−12a = 0
skoro ma być do tej prostej styczny to Δ = 0, zatem
Δ = 0 ⇔ 100a
2+640a+880 = 0, stąd a =
−225 lub a = −2, czyli mamy to samo, teraz jeszcze
tylko
podstawić do b = −3a−7 żeby obliczyć "b", b = 1 lub b =
315 no i potem jeszcze promień
15 kwi 13:26
PR7: ...żeby obliczyć "b", b = −1***
15 kwi 13:26