Okrąg i styczne
Werka: Cześć!
Mam takie zadanie:
Ułóż równanie okręgu, który jest styczny do dwóch prostych 2x+y−1=0 i 2x−y+2=0 i przechodzi
przez początek układu współrzędnych.
Próbowałam już wiele razy podejść do tego zadania, ale mi nie wychodzi.
Jedyna sensowna rzecz, do której doszłam to c=0, bo (0−a)2+(0−b)2=a2+b2−c
Macie jakieś wskazówki?
29 mar 11:27
Filip:
@
chichi / @
chichi
29 mar 11:40
Chińska podróba 6-latka: znajdź równanie dwusiecznej kąta ostrego między tymi prostymi
29 mar 11:41
ICSP: Czym jest c?
(x−a)
2 + (x−b)
2 = r
2
a
2 + b
2 = r
2
okrąg ma równanie:
(x−a)
2 + (x−b)
2 = a
2 + b
2
S(a,b) , r
2 = a
2 + b
2
Masz punkt S(a,b) którego odległość od prostych 2x + y − 1 = 0 , 2x − y + 2 = 0 jest równa
√a2 + b2
Po podstawieniu do odpowiedniego wzoru i porównaniu powinnaś otrzymać:
|2a + b − 1| = |2a − b + 2|
skąd
| | 1 | | −3 | |
a = − |
| i b = |
| ± √5/8 |
| | 4 | | 8 | |
29 mar 11:52
chichi:
Dobrze przepisałas te równania prostych? Bo aż się proszą żeby być równoległe
29 mar 12:07
Werka: @chichi tak, na pewno dobrze
29 mar 12:23
Werka: @ICSP dziękuję! Czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd wziąłeś to b?

To niestety nadal mi nie
wychodzi, a mam
29 mar 12:24
ICSP: z równania:
| | |2a + b − 1| | |
√a2 + b2 = |
| |
| | √5 | |
powinnaś je kiedyś dostać podczas swoich wyliczeń.
29 mar 12:28
Werka: Dziękuję i pozdrawiam!
29 mar 17:59
Mila:

2x+y−1=0 i 2x−y+2=0 ⇔
k: y=−2x+1
m: y=2x+2
1) środek okręgu wpisanego w kąt leży na dwusiecznej tego kąta.
(0,0)∊okręgu
S=(a,b)− wsp. środka okręgu
a
2+b
2=r
2
2) P=(x,y) − punkt należący do dwusiecznej kąta APB
| |2x+y−1| | | |2x−y+2| | |
| = |
| |
| √5 | | √5 | |
|2x+y−1|=|2x−y+2|
| | 3 | |
2x+y−1=2x−y+2⇔y= |
| − ta dwusieczna nie odpowiada war. zadania |
| | 2 | |
lub
2x+y−1=−2x+y−2
4x=−1
| | 1 | |
x=− |
| − druga dwusieczna , na tej dwusiecznej leży środek okręgu wpisanego w kąt ABP |
| | 4 | |
b jak u
ICSP
2 rozwiązania
29 mar 20:40