równania trygonometryczne
szarik: a) narysuj wykres f(x)
| | 1 | |
b) rozwiąż równanie f(x)= |
| |
| | 2 | |
w podpunkcie a) zastanawiam się tylko czy przekształciłam wykres w dobrej kolejności. Najpierw
| | −π | |
przesunęłam o [ |
| ,0] a potem powinowactwo POY1/2 i wykres mi się rozszerza w |
| | 3 | |
poziomie. Czy to jest dobrze?
| | −π | | 2π | | 5π | |
w b) wyszły mi odpowiedzi x∊ {0, |
| , |
| , π, |
| , 2π} ale jakoś mi się nie |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zgadzają z wykresem..
23 mar 11:02
Jerzy:
| | π | |
a) rysujesz f(x) = cos(2x) i przesuwasz o |
| w lewo ( wykres jest zacieśniony , a nie |
| | 3 | |
rozszerzony)
23 mar 11:11
Chińska podróba 6-latka: niedobrze bo 2x+π/3=2(x+π/6) więc jak chcesz najpierw przesuwać cosinusa x , to o wektor
[−π/6,0]
23 mar 11:22
szarik: @Chińska ale ja najpierw przesunęłam, a potem dopiero dodałam tę dwójkę do x. Jesteś pewien?
24 mar 08:24
ICSP: Jak podstawiasz jakiegoś x do wzoru funkcji f to
1o najpierw zwiększasz go dwukrotnie a potem dodajesz π3
2o najpierw dodajesz π3 a następnie zwiększasz go dwukrotnie
?
24 mar 08:47
Chińska podróba 6-latka: jeżeli najpierw dodajesz to tak jak mówiłem, a jak najpierw rozciągasz to o wektor −pi/3
przesunięcie
24 mar 08:54
szarik: Już wszystko rozumiem

Dzięki
25 mar 12:58