Ile jest liczb 4-cyfrowych
k: Ile jest liczb 4−cyfrowych kończących się cyfrą 2 i jednocześnie podzielnych przez 7?
Chodzi mi o sposób, aby nauczyć się rozwiązywać tego typu zadania
28 sty 09:11
nick:
27 mar 22:02
getin:
chyba metoda ciągu arytmetycznego będzie najlepsza
patrzysz na to o ile różnią się kolejne liczby spełniające podany warunek
1022 to najmniejsza taka liczba
kolejna podzielna przez 7 z dwójką na końcu to 1092
a1 = 1022, a2 = 1092 więc r = 70
wyznaczasz wzór ciągu an = a1 + (n−1)*r
Później wyznaczasz liczbę rozwiązań nierówności 1000≤an<10000 − będzie ona odpowiedzią do
zadania
27 mar 23:52