Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
several27: Mam problem z takim zadankiem:
Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m:
Obliczyłem pochodną, wyszło mi że (−2, undef) − max, (0,0) − min.
Wszystko wiem jak zrobić oprócz wyznaczenia poziomej asymptoty (które jest równa 2) tylko dla
jednej części wykresu, dla pierwszego ramienia od lewej. Dlaczego działa ona tylko na część
funkcji. (wiem to z wykresu kalkulatora, ale nie wiem jak do tego samemu dojść).
20 mar 17:29
Dziadek Mróz:
Krzem, Fosfor i Miedź
20 mar 17:31
stonoga: 2x2=mx2+4xm+4m
2x2−mx2−4xm−4m=0
(2−m)x2−4xm−4m=0
Δ=(−4m)2−4(−4m)(2−m)=16m2+16m(2−m)=16m2+32m−16m2=32m
32m>0
m>0
dwa pierwiastki rzeczywiste dla m>0
32m=0
m=0
jeden pierwiastek rzeczywisty dla m=0
32m<0
m<0
żadnych pierwiastków rzeczywistych dla m<0
20 mar 20:27
Qulka:

dla m<0 brak pierwiastków
dla m=0 lub m=2 jeden pierwiastek
dla m∊(0;2)u(2;
∞) dwa pierwiastki
20 mar 20:32
silly goose: Skąd mam wiedzieć jak narysować tę funkcje albo jak poprawnie ją policzyć?
31 mar 13:29
ite: a umiesz już badać przebieg zmienności funkcji?
31 mar 13:36
ICSP: Umie.
20 mar 17:29 napisał, że policzył pochodną.
Wie zatem jak badać przebieg zmienności.
31 mar 13:37
chichi:
(2−m)x
2−4mx−4m=0
Przypadek liniowy: m=2
−8m−8=0 ⇒ x=−1 − 1 rozw.
Zauważmy, że dla m=0 zerują się wyrazy: z x
1 oraz wyraz wolny, zatem mamy:
2x
2=0 ⇒ x=0 − 1 rozw.
A dwa rozwiązania wyznacz sobie z delty i na koniec uwzględnij to co wyżej
31 mar 13:44
ite:
ICSP kto inny 20 mar 2015 17:29 napisał, że policzył pochodną, a kto inny dzisiaj pyta : )
31 mar 13:48
ICSP: Faktycznie
31 mar 13:52