dowód z planimetrii
Marcin: W trójkącie ABC dwusieczna AN kąta BAC oraz dwusieczna BM kąta ABC przecinają się w punkcie P.
Na czworokącie CMPN można opisać okrąg. Wykaż, że miara Kata APB=120°.
Udało mi się otrzymać, że APB=CAB + CBA. Proszę o pomoc w dalszym rozwiązaniu.
30 mar 22:39
Szkolniak: Nabazgrałem w Paint, bo tutaj ciężko zrobić do tego rysunek, daj znać czy widać i czy
rozumiesz:
https://imageupload.io/i/cscA1XIz5k
Miara kąta APB równa jest 180−(α+β).
Z kolei z warunku, że na czworokącie CMPN można opisać okrąg, otrzymujemy, że:
2α+β+2β+α=180
3α+3β=180
α+β=60, co daje nam, że miara kąta APB równa jest 180−60=120, cnw.
30 mar 23:16
Marcin: tak, już rozumiem, dzięki wielkie
30 mar 23:28