Prawdopodobieństwo warunkowe
Dżul: Z liczb zbioru { 2,3,4,5,11,12} wybieramy po kolei bez zwracania dwie liczby i tworzymy ułamek
zwykły w ten sposób, że pierwsza wylosowana liczba jest licznikiem, a druga mianownikiem
ułamka. Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia ułamka nieskracalnego, pod warunkiem, że ułamek
jest mniejszy od 1. Czy może to ktoś wytłumaczyć, krok po kroku?
25 mar 18:17
F&M:
A−ułamek jest nieskracalny
B−ułamek jest mniejszy od 1
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
B = { |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| | 3 | | 4 | | 5 | | 11 | | 12 | | 4 | | 5 | | 11 | | 12 | |
| 4 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 11 | |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| } |
| 5 | | 11 | | 12 | | 11 | | 12 | | 12 | |
|B|=15
AnB − ułamek jest nieskracalny i jednocześnie mniejszy od 1 (wybieramy nieskracalne ze zbioru
powyżej)
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
AnB = { |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| | 3 | | 5 | | 11 | | 4 | | 5 | | 11 | | 5 | | 11 | |
|AnB|=11
================
25 mar 19:09
F&M: P(A|B) − prawdopodobieństwo warunkowe
25 mar 19:09