Serducho:

V = 3m
3
Wiemy, że jeżeli jedna z krawędzi podstawy ma długość x, a druga jest od niej cztery razy
dłuższa, więc ta druga krawędź będzie wynosiła 4x.
Wysokość graniastosłupa to h (jak na rysunku). h można policzyć ze wzoru V/P
p = 3m
3/4x
2
Chcemy by pojemnik wykonany z graniastosłupa o długościach x, 4x, h (co równe jest x, 4x,
3m
3/4x
2), którego objętość jest równa 3m
3, miał jak najniższy koszt.
Do obliczenia ceny pojemnika trzeba znać pole boczne (P
b) i dwa pola podstawy (P
p)
2 * P
p * 60zł/m
2 = 2 * 4x m * x m * 60zł/m
2 = 480x
2 zł
Pb = (2 * 4x m * h m + 2 * x m* h m) * 40zł/m
2 = (10x * h) *40zł = 10x * 3/4x
2 *40zł = 300/x
zł
P(x) = 480x
2 + 300/x zł
x>0
Liczymy pochodną P'(x) = 960x − 300/x
960x − 300/x > 0 /*x
2 :10
96x
3 − 30x > 0 / :3
32x
3 − 10x > 0
32x * (x
2 − 10/32) > 0
32x (x +
√5/4)(x −
√5/4) > 0
x=0 x= −
√5/4 x =
√5/4
Rysujemy wykres, co ważne najwyższa potęga jest dodatnia: (nie wiedziałem jak w rysunku
wprowadzić liczby i wprowadziłem x1 dla −
√5/4 i x2 dla
√5/4.
Pochodna P'(x) jest niższa od zera dla przedziału x∊(0;
√5/4), czyli funkcja P(x) maleje w
przedziale x∊(0;
√5/4)
W takim razie P
min dla x =
√5/4, wtedy cena pojemnika będzie najniższa.
x =
√5/4 h = 3/[4(
√5/4)
2] = 3 / 20 * 16 = 12/5
Odp./ x =
√5/4 h = 12/5
Jakub:

W poprzednim rozwiązaniu źle policzona została pochodna i dalej też już jest źle.
Powinno być.
| 300 | | 960x3 − 300 | |
Liczymy pochodną P'(x) = 960x − |
| = |
| |
| x2 | | x2 | |
Szukamy miejsc zerowych pochodnej czyli w tym przypadku miejsc zerowych licznika.
960x
3 − 300 = 0
960x
3 = 300 /:960
| 300 | | 10 | | 5 | |
x3 = |
| = |
| = |
| |
| 960 | | 32 | | 16 | |
x
1 =
3√5/16 =
123√5/2
| 960x3 − 300 | |
Rysujemy przybliżony wykres pochodnej P'(x) = |
| |
| x2 | |
Na znak pochodnej ma wpływ jedynie licznik, ponieważ mianownik x
2 wokół x
1 jest dodatni.
Jak widać na rysunku pochodna jest ujemna po lewej stronie x
1, więc funkcja maleje,
w x
1 pochodna jest równa 0, a po prawej jest dodatnia, czyli funkcja rośnie.
Funkcja P(x) ma w x
1 =
123√5/2 minimum, czyli dla tej wartości koszty produkcji
pojemnika są najmniejsze.
Pozostałe wymiary pojemnika 4x
1 i h = 3/4x
12 już łatwo policzyć.