matematykaszkolna.pl
Dowody geometryczne Tomasz: Źle zadałem pytanie wcześniej ; W skrócie: jak nauczyć się dowodów geometrycznych, macie jakieś wskazówki m.in. w sposobie myślenia itp.(zadania oczywiście robię)
24 mar 21:40
Adamm: nie mam pojęcia, ja takich dowodów nadal nie potrafię robić
24 mar 21:50
chichi: W tych dowodach trzeba być sprytnym i mieć wyobraźnię, często zadanie rozwiązuje dorysowanie paru rzeczy, na które trzeba samemu wpaść. A do ich rozwiązywania wystarcza podstawowe twierdzenia i znajomość własności figur
24 mar 21:55
Qulka: znać wymagane twierdzenia..(zazwyczaj podstawowe) i pamiętać, że nie będzie nic więcej więc nie doszukiwać się skomplikowanych zależności
24 mar 21:59
Adamm: znaczy się, tego, w sumie takich dowodów w ogóle nie robię od czasów szkolnych, może teraz by mi poszły lepiej, albo kto wie, gorzej
24 mar 22:17
F&M: Jeżeli póki co totalnie sobie nie radzisz, to poprzeglądaj na razie same rozwiązania. Z czasem będzie Ci łatwiej wpaść na pewne rozwiązania. No i nauczysz się pewnych tricków.
24 mar 23:55
chichi: I przede wszystkim nawet jeśli nie widzisz rozwiązania na pierwszy rzut oka, czy nawet po 10min to i tak skrobać, skrobać aż się coś wyskrobie. Czasami można wpaść w ślepy zaułek
25 mar 00:00
F&M: A jak mogę od siebie coś polecić, to zerknij sobie na: ,,Wykaż, że.... Zbiór zadań z geometrii'' − Stefan Mizia Znajdziesz tam wszystkie przydatne twierdzenia, ich dowody oraz zadania na ich wykorzystanie. Zbiór zaczyna się od zadań, które robi się w pół linijki, a kończy się na tych podchodzących pod poziom konkursowy. Jakieś zadania z danymi też się tam przewijają. Pozdrawiam.
25 mar 00:05
chichi: To ja od siebie polecę "Wokół obrotów" Waldemara Pompe
25 mar 00:08
F&M: Ojej, a to Pompe to nie za mądre trochę? Lata gdzieś po internecie jego zbiór zadań z geometrii, i z tego co pamiętam, to generalnie większość jest dość trudna jak na liceum.
25 mar 00:12
chichi: Ah tam gadasz, no dobra to dla miłośników geometrii polecam
25 mar 00:13
Tomasz: Dzięki! Zajrzę do tej książki Mizia, do miłośników geometrii się nie zaliczam więc z kolei tego Pompe sobie podaruję
25 mar 07:47
Tomasz: Poza tym znalazłem wersję online tej książki na docerze gdyby ktoś chciał sobie przejrzeć https://docer.pl/doc/1es0nx
25 mar 07:52
25 mar 13:28