prosze o pomoc
anka: Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC, jeżeli punkty K=(− 1, −2), L=(−5, −3), M=(−2,−5)
są środkami jego boków.
25 mar 10:00
jc:
A= K+M−L
B=K+L−M
C=L+M−K
25 mar 10:12
Saizou :
| | xa+xc | | ya+yc | |
M = ( |
| , |
| ), zatem |
| | 2 | | 2 | |
| | xa+xb | |
−1 = |
| ⇒ −2 = xa+xb |
| | 2 | |
| | xb+xc | |
−5 = |
| ⇒ −10 = xb+xc |
| | 2 | |
| | xa+xc | |
−2 = |
| ⇒ −4 = xa+xc |
| | 2 | |
Wyznacz x
a, x
b, x
c
Analogicznie dla y.
25 mar 10:15
piotr: równanie okregu przez K, L, M.
(x + 63/22)2 + (y + 67/22)2 = 1105/242
jest okrąg wpisany w trójkąt ABC
styczne do okręgu
w punkcie K:
y = −(41 x)/23 − 87/23
w punkcie L:
y = 47 x + 232
w punkcie M:
y = (19 x)/43 − 177/43
Punkt A na przecięciu prostych: y = −(41 x)/23 − 87/23 i y = 47 x + 232
x = −29/6, y = 29/6
Punkt B na przecięciu prostych: y = 47 x + 232 i y = (19 x)/43 − 177/43
x = −71/14, y = −89/14
Punkt C na przecięciu prostych: y = −(41 x)/23 − 87/23 i y = (19 x)/43 − 177/43
x = 3/20, y = −81/20
25 mar 10:22
piotr: Przepraszam, zrobiłem źle.
25 mar 10:31
25 mar 16:37