prosze o pomoc
anka: Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC, jeżeli punkty K=(− 1, −2), L=(−5, −3), M=(−2,−5)
są środkami jego boków.
25 mar 08:59
piotr: xA+xB=2xK
xB+xC=2xL
xC+xA=2xM
yA+yB=2xK
yB+yC=2xL
yC+yA=2xM
xA+xB=−2
xB+xC=−10
xC+xA=−4
yA+yB=−4
yB+yC=−6
yC+yA=−10
⇒
xA = 2, xB = −4, xC = −6
yA = −4, yB = 0, yC = −6
25 mar 11:17
a@b:

→ →
1/ KA= LM ⇒[x
A−x
K, y
A−y
K]=[x
M−x
L, y
M−y
L]
x
A= x
M+x
K−x
L= −2−1+5 = 2 i y
A=−5−2+3=−4
A=(2,−4)
B=(2x
K−x
A, 2y
K−y
A)=(−2−2, −4+4)
B=(−4,0)
C=(2x
M−x
A, 2y
M−y
A)=(−4−2,−10+4)
C=(−6,−6)
25 mar 12:37