prawdopodobienstwo
HGH: zmienna losowa x ma dystrybuane:
0 dla x ≤ −1
1 dla x >0
obliczyc P ( X = 1 )
jak sie za to zabrac? Wydaje mi sie ze tu bedzie F(1) − cos. tylko wlasnie co i dlaczego
akurat to?
27 mar 00:00
Filip: a to nie bedzie 1?
27 mar 00:20
HGH: no wlasnie chyba nie bo odpowiedz to 1/2
27 mar 00:24
HGH: ale moim zdaniem to tutaj wyjdzie 0
27 mar 00:26
Filip: no to nie wiem, taka matematyka przerasta juz moje mozliwosci...
27 mar 00:39
HGH: moim zdaniem dla (P = X) to bedzie 0 a odpowiedz 1/2 jest poprawna ale dla P( X = 1)
a jeszcze pytanie co do policzenia EX, bo mi tutaj wychodzi jak byk z nieskonczonoscia, a w odp
tylko −5/6... moze ktos zerknac?
27 mar 00:40
Qulka: dla ciągłych pr−wo w punkt jest równe 0
27 mar 08:58
Filip: =−1∫0x−1/2x3dx+0∫+infxdx −−− chyba tak bedzie wygladac...
o ile pamietam wzor − chyba tak wyglada EX=−inf∫+infxf(x)dx
27 mar 10:06
Filip: a jeszcze raz, skad wam wyszlo ze P(X=1)=0?
27 mar 10:09
Maciess: Bo liczysz całke nie po przedziale, tylko w jednym punkcie ((od a do a)∫f(x) dx =0 )
27 mar 10:31
HGH: Ok. to z P( X = 1) juz wiem, a co z tym EX? pomoze ktos?
27 mar 12:26
ICSP: Jaka Ci gęstość wyszła?
27 mar 12:28
HGH: 0 dla x <= −1
−x dla −1 <x <= 0
0 dla x >0
27 mar 12:34
ICSP: Przecież to nie jest gęstość.
Wiesz co to jest gęstość?
27 mar 12:55
HGH: no to jest pochodna z dystrybuanty wiec chyba to jest funkcja gestosci.
27 mar 13:10
ICSP: Błędnie założyłem, że jest to rozkład ciągły a przecież jest to rozkład mieszany.
| | x2 | | 5 | |
EX = −1 * P(x = −1) + ∫−10(1− |
| )'xdx = − |
| |
| | 2 | | 6 | |
27 mar 13:48
HGH: a skad to −1*P(x = −1) ?
27 mar 14:00
ICSP: ze wzoru na wartość oczekiwaną rozkładu mieszanego.
27 mar 14:01
HGH: a nie powinnismy jeszcze tam dodac P ( x = 0)? tzn tam chyba wyjdzie zero, ale formalnie tam
powinno byc?
27 mar 14:05
27 mar 14:08
HGH: a dlaczego pomijamy przedzial 0 do +∞?
27 mar 14:12
ICSP: wyzerował się.
1' = 0
27 mar 14:14
HGH: Ok, chyba rozumiem, dzieki
27 mar 14:15