22 mar 18:05
22 mar 18:17
ICSP: Sprawdź posty z dnia wczorajszego z godziny około 21.
Były podane trzy różne rozwiązania.
22 mar 18:18
Mila:

Dane:
| | 5 | |
tgα+tgβ= |
| , ( *) 5*PΔABC=c2 |
| | 2 | |
Wykazać , że :
a
2+b
2=5*P
ΔABC
================
| | sinα | | sinβ | | sin(α+β) | |
1) tgα+tgβ= |
| + |
| = |
| |
| | cosα | | cosβ | | cosα*cosβ | |
| | 5 | |
(**) sin(α+β)= |
| cosα*cosβ |
| | 2 | |
2)
| | |AD| | |
W ΔCDA: cosα= |
| ⇔|AD|=b*cosα |
| | b | |
| | |BD| | |
w ΔCDB: cosβ= |
| ⇔||BD|=a*cosβ |
| | a | |
3)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔACB= |
| *a*b*sin C= |
| a*b*sin(180−(α+β))= |
| a*b*sin(α+β) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Korzystając z (*) i (**)
| 1 | | c2 | | 5 | | 2c2 | |
| a*b*sin(α+β)= |
| ⇔a*b* |
| cosα*cosβ= |
| |
| 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | 4c2 | |
a*b*cosα*cosβ= |
| ⇔ ( z zależności w Pkt. (2) ) |
| | 25 | |
|AD|*|BD|=h
2⇔
|∡C|=90
o
4)
a
2+b
2=c
2 czyli
a
2+b
2=5*P
ΔABC
23 mar 16:35
qstosz:
Bardziej już się chyba nie dało zagmatwać. Przez takich nauczycieli gmatwających proste
zadania obrzydza się matematykę
24 mar 23:25
ABC: nie krytykuj , po prostu pokaż jak to zrobić lepiej
24 mar 23:27
qstosz:
Nie ma co pokazywać, to zadanie było już na tym forum wielokrotnie pokazywane, nie
zauważyłeś ABC ?
24 mar 23:39
ABC:
ja pracuję na dwa etaty, nie mam czasu śledzić dokładnie zadań na forum
24 mar 23:43
qstosz:
to twój problem, a więc się nie czepiaj, a zadanie jest proste i wyszukaj na forum różne proste
rozwiązania tego zadania, albo sam spróbuj znaleźć jak najprostsze rozwiązanie i dopiero potem
zabieraj glos
24 mar 23:46
ABC: dobrze , poczekam aż ty coś rozwiążesz malkontencie, oby to było proste i przejrzyste bo też
cię tak skrytykuję
24 mar 23:51
πes:
I jak ? gdzie tradycyjna emotka
25 mar 00:03
qstosz:
25 mar 00:28
φga:
25 mar 00:32