pochodna cząstkowa
student: mam problem z obliczeniem pochodnych cząstkowych po masie i po temperaturze ze wzoru:
c = mw cw (tk−tp) / m(t100−tk )
potrzebuje tych pochodnych do obliczenia niepewności i nie wiem jak traktować indeksy
31 mar 09:00
Filip:
ale czego chcesz obiczyc niepewnosc? c? − jesli tak to bedzie to wygladac tak:
u
b2(c)=
co to t
100 − zakladam ze stala jakas − wiec jej nie wliczasz
31 mar 09:28
student: O to właśnie mi chodziło, dziękuję. Jeszcze tylko chciałabym się upewnić czy obliczyłam
poprawnie:
dcb / dtk = mw*cw / m*tk2
dcb / dtp = mw*cw / m*(t100−tk)
31 mar 10:34
Filip: ja do liczenia tych pochodnych zawsze uzywalem wolframa, podstawiajac sobie zmienne:
a=m
w
b=c
w
c=t
k
d=t
p
e=m
f=t
100
i licze teraz:
| | ab(c−d) | | mwcw(tk−tp) | |
| = |
| = |
| |
| dc | | ce(f−c) | | mtk(t100−tk) | |
31 mar 10:53
Filip: czekaj XD, bo to pomnozylem, a nie policzylem pochodnej
31 mar 10:54
Filip: pochodna to bedzie
| | ab(f−d) | |
d/dtk= |
| no i za zmienne podstawiasz wiadomo co |
| | e(c−f)2 | |
31 mar 10:56
student: oki już czaję, dziękuję bardzo
31 mar 11:12