wielomian
Nela: dla jakich wartosci parametru m rownanie
x3 + 5x2 + mx + m − 4 = 0
ma dokładnie trzy punkty wspólne?
1 mar 09:32
Słoniątko: ale z czym te punkty wspólne mają być?
1 mar 09:44
Norbert: Wydaje mi się że autor miał na myśli miejsca zerowe. To raczej jest taka pułapka
27 mar 00:14
Filip: oczywiscie, nie jest to pulapka i chodzi o miejsca zerowa, prawa strona to moze byc jakies
y=x3+5x2+mx+m−4 a lewa y=0
27 mar 00:21
Norbert: x
3 + 5x
2 + mx + m − 4 = 0
x
3 + 5x
2 − 4 + mx + m = 0
Przedstawmy wyrażenie x
3 + 5x
2 − 4 w postaci iloczynowej:
Korzystamy z twierdzenia o wymiernych wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych i
dochodzimy do wniosku że wyrażenie to zeruje się dla −1. Wykonujemy dzielenie
(x
3 + 5x
2 − 4):(x+1) w wyniku czego dochodzimy do wniosku że x
3 + 5x
2 − 4=(x+1)(x
2+4x+4)
Wracamy do naszego początkowego równania.
(x+1)(x
2+4x+4) + mx+ m=0
(x+1)(x
2+4x+4) + m(x+1)=0
(x+1)(x
2+4x+4+m)=0
x=−1 lub x
2+4x+4+m=0
Otrzymujemy równanie kwadratowe z parametrem, zakładamy że Δ>0, bo mają być 3 punkty wspólne,
i w(−1)=0 (wyrażenie to uznajemy jako funkcję zmiennej x).
Przedział czy zbór m jaki ci wyjdzie z tego równania będzie twoim wynikiem

Powodzenia.
27 mar 00:31
Norbert: * W(−1)≠0
Błąd mi się wkradł
27 mar 00:32
Filip: a po co mam to robic
27 mar 00:39
Norbert: To do autora postu
27 mar 00:41