Rozwiąż nierówność i naszkicuj parabolę na osi
Anna: −x2+x+2>0
25 mar 08:36
janek191:

− x
2 + x + 2 > 0 / *(−1)
x
2 − x − 2 < 0
Δ = (−1)
2 − 4*1*(−2) = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | | 1 + 3 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = 2 |
| | 2*1 | | 2 | |
a = 1 > 0 więc x ∊ ( − 1, 2 )
======================
25 mar 11:03
Jerzy:
@
janek191, to co narysowałeś nie jest wykresem funkcji: f(x) = − x
2 + x + 2
25 mar 12:37
a@b:
Mnożąc nierówność przez (−1) zmienił zwrot i parabola ramionami w górę
O co ?.... Jerzy
25 mar 12:44
Jerzy:

x ∊ (−1,2)
25 mar 12:45
Jerzy:
Hej
Eta 
, ja wiem co
janek191 zrobił, ale uważam,że autorowi zdania chodziło o
narysowanie wykresu funkcji: y = −x
2 + x + 2
25 mar 12:49
a@b:
Obydwa są poprawne ( bo to nierówność) a nie f(x)= −x2+x+2
25 mar 12:51
Jerzy:
Parabola narysowana przez @janka191 jest ilustracją rozwiązania, a nie parabolą wyjściową.
25 mar 12:54
a@b:
Etaaaaam

Idę na spcer
25 mar 12:55
Jerzy:
Pozdrawiam

(szogun − najlepsze)
25 mar 12:58