Trygonometria
Tomasz: Utknąłem w równaniu trygonometrycznym...
Kroki:
1) 3cos2x = √3sin2x
2) przekształcam do: 2√3(√32cos2x − 12sin2x) = 0
3) zatem sin(60 − 2x) = 0
4) t = 60 − 2x
5) sint = 0 ⇒ t = kπ
6) x = π6 − kπ2
Ale niestety nie wychodzą mi prawidłowe rozwiązania w przedziale <0:2π> (ma to być m.in.
5π3)
Gdzie popełniłem błąd?
28 mar 17:49
getin:
Wydaje mi się że nie popełniłeś błędu
| | 5π | |
Dla k = −3 wychodzi Ci |
| |
| | 3 | |
28 mar 17:53
ICSP: tg(2x) =
√3
więc wychodzi dokładnie to samo.
Dla k = 3
| π | | 3π | | π + 9π | | 5π | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 6 | | 2 | | 6 | | 3 | |
28 mar 17:56
Tomasz: A no właśnie, dobra nauczka że k to nie tylko wartości nieujemne

Dziękuję
28 mar 18:16