matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawodpodb
HGH:
Niech zmienne losowe X i Y beda neizalezne oraz niech EX = 2 D
2
X =1 EY = 1 D
2
Y = 4 znalezc wartosc oczekiwana i wariancje zmienne losowe Z = 3X−5Y jak sie zabrac za zadanie tego typu?
27 mar 00:52
Qulka:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5%9B%C4%87_oczekiwana#W%C5%82asno%C5%9Bci
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wariancja#W%C5%82asno%C5%9Bci_wariancji
EZ=3•2−5•1=1 D
2
Z=9•1+25•4=109
27 mar 08:04