trapez
Cathless: W trapez o krótszej podstawie długości 7 cm wpisano okrąg, którego punkt styczności z jednym
ramieniem dzieli to ramię na odcinki długości 4 cm i 9 cm. Oblicz obwód trapezu.
31 paź 20:31
lenka: od wierzchołka trapezu do punktu styczności są takie same odległości w dwie strony zastosuj to
31 paź 20:41
Eta:

2α+2 180
o to α+β= 90
o to ΔBOC jest prostokątny
zatem r
2= 4*9 => r= 6 czyli h= 2r= 12
z ΔAOD r
2= 3*x => 3x= 36 => x= 12
teraz policz obwód ...........
31 paź 21:17
początkujacy: czemu r*r=4*9 ?
26 mar 22:27
Mila:
ΔCOB jest trójkątem prostokątnym. OE ⊥BC
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest średnią geometryczną długości odcinków,
na które ta wysokość dzieli przeciwprostokątną:
h=√p*q⇔
h2=p*q,
26 mar 22:36
początkujacy: Dziękuje bardzo! Teraz wszystko jasne!
27 mar 18:08
σki:
27 mar 20:06