.
Olivia:
Zad.1. Jakie jest wzajemne położenie prostych −3x−5y+2=0, −6x−10y=0?
29 mar 11:56
getin:
równoległe
29 mar 11:58
ICSP: (−3)*(−10) − (−5) *(−6) = 30 − 30 = 0
proste są równoległe.
29 mar 12:00
Olivia: A rozwiązanie jakieś czy nie?
29 mar 12:00
janek191:
Inny sposób
−3 x − 5 y+2 = 0
5 y = −3 x + 2 / : 5
oraz
− 6 x − 10 y = 0
10 y = − 6 x / : 10
Mamy
a
1 = a
2 ⇒ proste o podanych równania są równoległe.
29 mar 12:18
circle:
Równoległość prostych:
−3x−5y+2=0
−6x−10y=0
| −3 | | 1 | | −5 | | 1 | |
| = |
| , |
| = |
| − proste są równoległe. |
| −6 | | 2 | | −10 | | 2 | |
29 mar 17:35