cosx | ||
Mam taką całkę ∫ | dx, pomoże ktoś? | |
x |
−1 | 0 | 1 | x2 | x4 | x6 | |||||||
cos(x)=1+0x+ | x2+ | x3+ | x4=1− | + | − | +... | ||||||
2! | 3! | 4! | 2! | 4! | 6! |
cos(x) | 1 | 1 | x2 | x4 | x6 | |||||||
∫ | dx=∫ | cos(x) dx=∫ | (1− | + | − | +...)dx= | ||||||
x | x | x | 2! | 4! | 6! |
1 | x | x3 | x5 | |||||
= ∫( | − | + | − | +...)dx = | ||||
x | 2! | 4! | 6! |
x2 | x4 | x6 | ||||
= ln|x|− | + | − | +...+C, C∊R ![]() | |||
2*2! | 4*4! | 6*6! |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |