.
aaa: ∫∫yex+3x dxdy 0<=x<=1, −1<=y<=3
26 mar 20:50
HGH: 2 + 4e
26 mar 20:52
Maciess: A jakie jest polecenie?
26 mar 20:54
HGH: to moze prosciej:
pocalkuj po x w przedziale dla x, otrzymana calke pocalkuj po y w przedziale dla y
26 mar 20:54
aaa: Zrobiłem tak i pierwsza całka wychodzi mi 3xy+1/2 exy2,
Póżniej ∫4ex+3xy i wychodzi mi 4e−1. Nie widzę błędu nigdzie u siebie
26 mar 20:56
Filip: ale ze ∫(ye
x+3x)dx to wedlug ciebie 3xy+1/2e
xy
2
26 mar 21:00
26 mar 21:03
aaa: To nie jest prawda?
26 mar 21:03
Filip:
−1∫3(0∫1(yex+3x)dx)dy
=−1∫3(xyex+3/2x2|10)dy
=−1∫3((e−1)y+3/2)dy
=2+4e
≈13
26 mar 21:04
Mila:

∫∫ye
x+3x dxdy
D
| | ex | |
0∫1−1∫3(y*ex+3x) dy]dx=−0∫1([ |
| y2+3xy]−13)dx= |
| | 2 | |
=
0∫
1(4e
x+12x) dx=[4e
x+6x
2}
01=4e+6−4−0=4e+2
26 mar 21:49
Filip: dlaczego pierw calkujesz po y pozniej po x?
26 mar 21:55
Mariusz:
Tutaj kolejność będzie obojętna bo obszar jest normalny względem obywu osi
Filip może wybrała inną kolejność dlatego aby nie powtarzać twoich obliczeń
26 mar 22:02
Mila:
26 mar 22:05
Mila:
Jest obojętne w jakiej kolejności całkuję , a ponadto w wyrażeniu y występuje tylko raz,
i całkowanie jest w stałych granicach , to nie skomplikuje się do dalszego całkowania.
26 mar 22:09
Filip: calki podwojne mialem troche dawno i po prostu nie pamietalem czemu mozna zmienic kolejnosc
calkowania bez zmieniania granic calkowania i chcialem dopytac
26 mar 22:09
Mila:
Filip, czasem odpowiednia kolejność całkowania bardzo ułatwia rozwiązanie zadania.
26 mar 22:39
Mila:
Ja też dawno miałam. Kolega Mariusz jest na bieżąco z całkami.
26 mar 22:52
Filip: przy okazji... Mila, umiesz wyznaczyc przekroj ostroslupa plaszczyzna? Jesli tak to moglabys
zerknac na to zadanie i pokazac jak zrobic? Bylbym wdzieczy
tutaj zadanie −
https://imgur.com/a/wIeu2o0
26 mar 23:18
Mila:
Nie otwiera się , jeśli to geometria wykreślna, to raczej nie pomogę.
Napisz zadanie, może będzie w granicach moich możliwości.
Może koleżanka ite narysuje w geogebrze.
26 mar 23:26