Ze zbioru wierzchołków pewnego wielokąta wypukłego wybieramy losowo dwa wierzcho
Vetuz: Ze zbioru wierzchołków pewnego wielokąta wypukłego wybieramy losowo dwa wierzchołki.
Prawdopodobieństwo zdarzenia że wybrane wierzchołki wyznaczają przekątne tego wielokąta jest
równe 0.8. Ile wierzchołków ma ten wielokąt
27 sty 23:23
Vetuz: ile wynosi Ω ?
27 sty 23:28
Vetuz: jak to obliczyc
27 sty 23:29
Krystek: tyle ile przekątnych w n−kącie
27 sty 23:29
Vetuz: Nic mi to nie mowi.
27 sty 23:32
27 sty 23:33
Vetuz: Dobra, zostawie to zadania. Wpierw zacznijmy od 1
27 sty 23:34
Mila:
Nie wolno zostawiać. Jutro sprawdzę.
Dobranoc.
28 sty 00:01
M: Mila?
8 lut 12:37
Mila:
n− liczba wierzchołków wielokąta
A− wybrane dwa wierzchołki wyznaczają przekątne
| | n*(n−3) | |
|A|= |
| − liczba przekątnych |
| | 2 | |
| | |A| | | n*(n−3) | |
P(A)= |
| = |
| |
| | |Ω| | | n*(n−1) | |
n=11
====
8 lut 18:44
Mila:
8 lut 23:23
Timothy: W tym czasie Mila walczyła z Balrogiem i z różowej Mili stała się fioletową
26 mar 18:27
ABC:
A ja zawsze niebieski ... ORMO broni , ORMO radzi , ORMO nigdy cię nie zdradzi
26 mar 18:45
Mila:
To pewnie z sympatii do tajemniczego Vetuza zmieniłam kolor
26 mar 18:55