matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie:
Piotr_sd:
dy
Podać rozwiązanie ogólne równania o rozdzielonych zmiennych 2x
2
= y
dx
Dziękuję.
26 mar 11:12
Jerzy:
dy
dx
=
y
2x
2
1
ln|y| = −
+ C
1
2x
1
y = e
−
+ C
1
2x
C
y = e
−
2x
26 mar 11:51
Jerzy:
Ostatnia linikla: y = C*e
−1/2x
26 mar 11:55