Rachunek różniczkowy
kubek: Odczytaj z wykresu ekstrema funckji
f(x)=x2−ax+2 dlax<2
a dla x=2
4/x−b dla x>2
obliczyłem a=2 b=0 ale nie wiem za bardzo jak będzie wyglądał wykres tej funkcji i jak znaleźć
ekstrema. Bardzo proszę o pomoc
28 mar 14:35
ICSP: Dla x < 2 rysujesz parabolę : x
2 − 2x + 2
Dla x = 2 masz punkt (2,2)
| | 4 | |
Dla x > 2 rysujesz hiperbolę |
| |
| | x | |
28 mar 14:43
kubek: to już ogarnąłem a jak teraz wyznaczyć ekstrema tej funkcji?
28 mar 14:45
ICSP: Odczytujesz je z wykresu.
Funkcja jest ciągła, więc wystarczy znaleźć miejsca gdzie zmienia się jej monotoniczność.
28 mar 16:22