całka trygonometryczna
potworek44:
∫sin
4xcos
2x dx
| | 1 | | 1 | |
sin4x=( |
| (1−cos2x))2= |
| (1−cos2x+cos22x) |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (1−cos2x+cos22x)* |
| (cos2x+1)= |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (cos2x+1−2cos22x−2cos2x+cos32x+cos22x)= |
| | 8 | |
| | 1 | |
= |
| (cos32x−cos2x−cos2x+1) |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
I=∫sin4xcos2x dx= |
| ∫(cos32x−cos2x−cos2x+1)dx= |
| ∫(cos32x−cos2x−cos2x+1)dx= |
| | 8 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫cos32x dx − |
| ∫cos22x dx − |
| ∫cos2x dx + |
| ∫ dx |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Osobne liczę całki:
| | dt | | 1 | |
1. ∫cos3x dx=∫cosx*cos2x dx=|t=sinx, dt=cosx dx, |
| =dx|=∫(1−t2)dt=t− |
| t3= |
| | cosx | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2. ∫cos2x dx= |
| ∫(cos2x+1)dx= |
| sin2x+ |
| x+C2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
3. ∫cosx dx=sinx+C
3
4. ∫ dx=x+c
4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
I= |
| (sin2x− |
| sin32x+C1)− |
| ( |
| sin4x+x+C2)− |
| (sin2x+C3)+ |
| x |
| | 16 | | 3 | | 16 | | 4 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
I= |
| sin2x− |
| sin32x− |
| sin4x− |
| x− |
| sin2x+ |
| x+C |
| | 16 | | 48 | | 64 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
I= |
| x− |
| sin4x− |
| sin32x+C |
| | 16 | | 64 | | 48 | |
Przepisałem tutaj swoje rozwiązanie bo sam uczę się całek i nie ma mi kto sprawdzić. Czy
mógłbym kogoś tutaj prosić? Wiem że tego tekstu jest bardzo dużo ale może ktoś przeczyta i
oceni byłbym dozgonnie wdzięczny. A może jest łatwiejszy sposób na wyznaczenie tej całki?
Dziękuję wszystkim za pomoc w poprzedniej całce i dobrej nocy życzę.
18 mar 01:40
chichi:
| | cos(4x)+1 | |
3 linijka cos2(2x)= |
| , a później skorzystać ze wzoru: |
| | 2 | |
| | x+y | | x−y | |
cos(x)+cos(y)+2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Wybacz, ale za późno żebym to sprawdził. Padam z sił, poczekaj do rana
18 mar 01:55
Mariusz:
Można też przez części + jedynka trygonometryczna
∫sin
4xcos
2xdx=∫sin
4x(1−sin
2x)dx=
∫−sin
6xdx+∫sin
4xdx
∫−sin
6xdx=∫(−sinx)sin
5xdx
∫−sin
6xdx=cosxsin
5x−∫cosx(5sin
4xcosx)dx
∫−sin
6xdx=cosxsin
5x−5∫sin
4xcos
2xdx
∫−sin
6xdx=cosxsin
5x−5∫sin
4x(1−sin
2x)dx
∫−sin
6xdx=cosxsin
5x−5∫sin
4x+5∫sin
6xdx
∫−sin
6xdx=cosxsin
5x−5∫sin
4x−5∫−sin
6xdx
6∫−sin
6xdx=cosxsin
5x−5∫sin
4xdx
| | 1 | | 5 | |
∫−sin6xdx= |
| cosxsin5x− |
| ∫sin4xdx |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
∫−sin6xdx+∫sin4xdx= |
| cosxsin5x+ |
| ∫sin4xdx |
| | 6 | | 6 | |
∫sin
4xdx=∫sinxsin
3xdx
∫sinxsin
3xdx=−cosxsin
3x−∫(−cosx)3sin
2xcosxdx
∫sin
4xdx=−cosxsin
3x+3∫sin
2xcos
2xdx
∫sin
4xdx=−cosxsin
3x+3∫sin
2x(1−sin
2x)dx
∫sin
4xdx=−cosxsin
3x+3∫sin
2xdx−3∫sin
4xdx
4∫sin
4xdx=−cosxsin
3x+3∫sin
2xdx
| | 1 | | 3 | |
∫sin4xdx=− |
| cosxsin3x+ |
| ∫sin2xdx |
| | 4 | | 4 | |
∫sin
2xdx=∫sinxsinxdx
∫sin
2xdx=−cosxsinx−∫(−cosx)cosx
∫sin
2xdx=−cosxsinx+∫cos
2xdx
∫sin
2xdx=−cosxsinx+∫(1−sin
2x)dx
∫sin
2xdx=−cosxsinx+∫dx−∫sin
2xdx
2∫sin
2xdx=−cosxsinx+x
| | 1 | | 1 | |
∫sin2xdx=− |
| cosxsinx+ |
| x |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
∫sin4xdx=− |
| cosxsin3x+ |
| (− |
| cosxsinx+ |
| x) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
∫sin4xdx=− |
| cosxsin3x− |
| cosxsinx+ |
| x |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
∫−sin6xdx+∫sin4xdx= |
| cosxsin5x+ |
| (− |
| cosxsin3x− |
| cosxsinx+ |
| x)+C |
| | 6 | | 6 | | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫−sin6xdx+∫sin4xdx= |
| cosxsin5x− |
| cosxsin3x− |
| cosxsinx+ |
| x+C |
| | 6 | | 24 | | 16 | | 16 | |
Oczywiście mógłbyś sobie wyprowadzić wzór redukcyjny np na ∫sin
nxdx
∫sin
nxdx=∫sinxsin
n−1xdx
∫sin
nxdx=−cosxsin
n−1x−∫(−cosx)((n−1)sin
n−2xcosx)dx
∫sin
nxdx=−cosxsin
n−1x+(n−1)∫sin
n−2xcos
2xdx
∫sin
nxdx=−cosxsin
n−1x+(n−1)∫sin
n−2x(1−sin
2x)dx
∫sin
nxdx=−cosxsin
n−1x+(n−1)∫sin
n−2xdx−(n−1)∫sin
ndx
(1+(n−1))∫sin
nxdx=−cosxsin
n−1x+(n−1)∫sin
n−2xdx
n∫sin
nxdx=−cosxsin
n−1x+(n−1)∫sin
n−2xdx
| | 1 | | n−1 | |
∫sinnxdx=− |
| cosxsinn−1x+ |
| ∫sinn−2xdx |
| | n | | n | |
Masz wzór redukcyjny dla n∊ℕ
∫sin
0xdx=x+C
∫sinxdx = −cosx+C
| | 1 | | n−1 | |
∫sinnxdx=− |
| cosxsinn−1x+ |
| ∫sinn−2xdx , n≥2 |
| | n | | n | |
Jeżeli chciałbyś mieć wzór dla n∊ℤ
to wystarczy przekształcić wzór redukcyjny
| | 1 | | n−1 | |
∫sinnxdx=− |
| cosxsinn−1x+ |
| ∫sinn−2xdx |
| | n | | n | |
| | 1 | |
oraz policzyć całkę ∫ |
| dx |
| | sinx | |
18 mar 07:02
Mariusz:
Twój ostateczny wynik jest dobry
Co do łatwiejszego sposobu to jeśli wyprowadzisz sobie wzór redukcyjny to będzie ci łatwiej
bo po zastosowaniu jedynki trygonometrycznej będziesz mógł tylko wstawiać do wzoru
i korzystając z wyprowadzonego wzoru nie będziesz już rozpisywał tych iteracji
tak jak ja to zrobiłem
18 mar 07:17
potworek44: Dziękuję Tobie Mariusz, nie znałem tych wzorów. Czy mógłby ktoś jeszcze pokazać tą zamianę o
której mówi chichi i doprowadzić te nawiasy jakoś do przyjemnej postaci całkowania? Dziękuję
18 mar 15:49
Jerzy:
cos(4x) = cos(2*2x) = cos
2(2x) − sin
2(2x) = cos
2(2x) − ( 1 − cos
2(2x) )
| | cos(4x) + 1 | |
⇔ cos2(2x) = |
| |
| | 2 | |
18 mar 15:54
19 mar 10:47
potworek44: Dziękuję Mariusz poczytam ten plik oraz dziękuję Tobie Jerzy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy
| | 1 | |
dobrze mi wyszło że sin4xcos2x= |
| (cos6x−2cos4x−cos2x+2) i dalej całkuję |
| | 32 | |
| | 1 | |
∫sin4xcos2x= |
| ∫(cos6x−2cos4x−cos2x+2)dx= |
| | 32 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫cos6x dx− |
| ∫cos4x dx− |
| ∫cos2x dx+ |
| ∫dx= |
| | 32 | | 16 | | 32 | | 16 | |
| | sin6x | | sin4x | | sin2x | | x | |
= |
| − |
| − |
| + |
| +C |
| | 192 | | 64 | | 64 | | 16 | |
Dziękuję wszystkim sprawdzającym
19 mar 11:49
Mariusz:
sin
4xcos
2x=sin
2x(sin
2xcos
2x)
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| sin2x(sin2xcos2x) |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| sin2x(4sin2xcos2x) |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| sin2xsin22x |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (1−cos2x) |
| (1−cos4x) |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (1−cos2x)(1−cos4x) |
| | 16 | |
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (1−cos4x−cos2x+(cos2x)(cos4x)) |
| | 16 | |
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
cos(α−β)=cosαcosβ+sinαsinβ
2cosαcosβ=cos(α+β)+cos(α−β)
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (2−2cos4x−2cos2x+2(cos4x)(cos2x)) |
| | 32 | |
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (2−2cos4x−2cos2x+cos6x+cos2x) |
| | 32 | |
| | 1 | |
sin4xcos2x= |
| (2 − cos2x − 2cos4x + cos6x) |
| | 32 | |
Tak powinno wyjść
19 mar 12:53
potworek44: Mariusz, a co za różnica czy zapiszę to od lewej czy od prawej? przecież mam taki sam wynik
19 mar 13:30
Mariusz:
Wyszedł ci poprawny wynik
19 mar 17:20
Damian#UDM: Ja próbowałem z podstawienia podobnego do uniwersalnego:
t=tg(x)
| | t4 | 1 | dt | |
∫sin4(x)cos2(x)dx=∫ |
|
|
| |
| | (t2+1)2 | t2+1 | t2+1 | |
| | t4dt | |
∫sin4(x)cos2(x)dx= |
| |
| | (t2+1)4 | |
I dalej już nie mam pomysłu, chyba nie jest to najlepszy sposób
26 mar 11:14
Mariusz:
Dalej mógłbyś zastosować metodę Ostrogradskiego ale miałbyś osiem współczynników
tak jak przy rozkładzie na sumę ułamków prostych tyle że
akurat tutaj rozkład na sumę ułamków prostych niewiele da
| | t4 | | A5t5+A4t4+A3t3+A2t2+A1t+A0 | |
∫ |
| dt= |
| |
| | (t2+1)4 | | (t2+1)3 | |
Gdybyś chciał dalej liczyć w ten sposób to różniczkujesz obustronnie powyższą równość
Możesz też liczyć przez części
26 mar 12:58
Damian#UDM: Okej, dziękuję
Mariusz za cenne uwagi. Pozdrawiam serdecznie
26 mar 14:26