jak obliczyć długość odcinka
Majka: Dwa okręgi o środkach O1 i O2 oraz promieniach 5cm i 12cm są rozłączne zewnętrznie.
Styczna wewnętrzna tych okręgów przecina odcinek O1O2 w punkcie P.
Wiedząc, że odległość punktu P od punktu O1 jest o 9cm mniejsza niż odległość punktu P od
punktu
O2, oblicz odległość O1O2
28 mar 17:52
getin:

trójkąty O
1AP oraz BO
2P są podobne bo są prostokątne i mamy równe kąty O
1PA = BPO
2
12(x−9) = 5x
12x − 108 = 5x
7x = 108
| | 216 | | 63 | | 153 | |
O1O2 = O1P + PO2 = 2x−9 = |
| − |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
28 mar 18:01