prosze policzyć
przemysław G: prosze policzyc pochodną f(b)= √ab
28 mar 16:15
28 mar 16:20
przemysław G: tak to ja też potrafie z wolframa przepisać
28 mar 16:21
chichi:
Bezczelność ludzka nie zna granic...
28 mar 16:23
chichi:
| | 1 | | a | |
f'(b)= |
| *(ab)'= |
| |
| | 2√ab | | 2√ab | |
28 mar 16:24
przemysław G: chyba każdy potrafi wpisać do wolframa na tym etapie wpisać funkcje i zoabaczyć rozwiązanie
28 mar 16:25
chichi:
Każdy potrafi policzyć tak banalną pochodną funkcji złożonej..
28 mar 16:25
przemysław G:
(
√a*
√b)"
(a
1/2*b
1/2)"
(a
1/2)'b
1/2+a
1/2*(b
1/2)
28 mar 16:37
Jerzy:
Skoro lepiej umiesz liczyć pochodne,to po co wrzucasz temat na forum ?
Twoje umiejętności liczenia pochodnych są żałosne.
28 mar 16:43
ABC:
nie ma to jak przyjacielska atmosfera forum

, Eta do dzieła, czas czyścić
28 mar 16:45
przemysław G: to gdzie robie bład ?
28 mar 16:50
przemysław G: przepraszam ale nie widze tego
28 mar 16:50
Jerzy:
Jak byś policzył pochodną funkcji y = √3x ?
28 mar 16:52
ICSP: no pod warunkiem, że a ,b > 0
28 mar 16:53
ABC: traktujesz a jako zmienną , a przy napisie f(b) powinieneś przyjąć że to stała , potem zresztą
też błędy we wzorze na pochodną iloczynu
28 mar 16:54
ICSP: inaczej:
teraz dobrze
28 mar 16:54
Jerzy: @ABC, czy pijesz do mnie ?
28 mar 16:55
ABC: Jerzy ja już swoje wypiłem

,odpowiadam autorowi wątku
28 mar 16:58
przemysław G:
ICSP:
tak √ab>0
to jest poprawne jeśli wynik bedzie
U{√a{2b} ?
28 mar 17:00
Jerzy:
To mnie uspokoiłeś
28 mar 17:01
28 mar 17:01
Jerzy: @przemysław, policz pochodną 16:52
28 mar 17:03
ICSP: dlaczego b
−1/2
wynik masz o 16:20
Przemnóż licznik i mianownik swojego wyniku (jak go poprawisz) przez
√a to dostaniesz
dokładnie to co ja.
28 mar 17:03
przemysław G: √ab df=R−{ f(b) : ab≤0}
28 mar 17:05
28 mar 17:11
ICSP: Przemnóż licznik i mianownik przez √a
28 mar 17:13
przemysław G:
aha dobra łapie
28 mar 17:13
przemysław G: dziękuje miłego dnia
28 mar 17:14