rozwiąż układ równań
Paulina: rozwiąż układ równań
{ |x|−y=2
{ x−|y|=0
{ |x|−y=2
{ x=|y|
{ ||y||−y=2
{ x=|y|
co dalej?
27 mar 17:30
ICSP: ||y|| = y
czyli
|y| − y = 2
−y − y = 2 v y − y = 2
y = −1 ⇒ x = 1
27 mar 17:49
ICSP: ||y|| = |y|
tak powinna wyglądać pierwsza linijka.
27 mar 17:49
Jerzy:
Od początku. x = |y| ⇔ x = y lub x = − y i podstawiaj do pierwszego równania
27 mar 17:51
ICSP:
27 mar 17:51
Paulina: Dzięki <3
27 mar 18:17
Mila:
Algebraicznie:
|x|−y=2
x−|y|=0
1) y≥0 to mamy układ:
|x|−y=2
x−y=0
y=x
|x|−x=2 ⇔x−x=2 sprzeczność
2) lub
y<0 wtedy |y|=−y
|x|−y=2 i x+y=0
|x|+x=2
x≥0 ⇔2x=2
x=1
1+y=0⇔y=−1
(1,−1)
lub
x<0 to −x+x=2 sprzeczność
======
odp.
x=1, y=−1
27 mar 21:19