Trygonometria
ikier: Przekształć wyrażenie 𝑐𝑜𝑠𝛼𝑡𝑔𝛼−1𝑠𝑖𝑛𝛼do najprostszej postaci ( czyli jednej
funkcji trygonometrycznej ) i oblicz jej wartość w trójkącie prostokątnym o bokach 3,4,5,
gdzie α jest mniejszym z katów ostrych
.https://imgur.com/LTSZ5Tz tutaj bardziej czytelne
25 mar 11:12
ikier: potrzebuje pilnie
25 mar 11:18
chichi: 0
25 mar 11:22
F&M:
cosα
1
cosα
1
cos2α
1
−
=
−
=
−
tgα
sinα
sinα
cosα
sinα
sinα
sinα
cos2α−(sin2α+cos2α)
−sin2α
=
=
=−sinα
sinα
sinα
Najmniejszy kąt leży naprzeciw najkrótszego boku, zatem: