Tw. sinusów
100DniDoMatury: Udowodnij, że w dowolnym trójkącie zachodzi równość:
| bc | | sinβsin(α+β) | |
| = |
| |
| 2aR | | sinα | |
30 mar 21:17
ABC: zacznij od tego że:
sinγ=sin(180−(α+β))=sin(α+β)
30 mar 21:24
100DniDoMatury: To zrobiłem − nie wiem jak dalej z tw. sinusów na poszczególne boki przejść do iloczynów
30 mar 21:33
ABC:
chyba sobie jaja robisz, za dużo opcji tu nie ma
| | a | | b | | c | |
sinα= |
| , sinβ= |
| , sinγ= |
| |
| | 2R | | 2R | | 2R | |
30 mar 21:39
chichi:
| a | | a | |
| =2R ⇒ sin(α)= |
| |
| sin(α) | | 2R | |
| b | | b | |
| =2R ⇒ sin(β)= |
| |
| sin(β) | | 2R | |
| c | | c | |
| =2R ⇒ sin(γ)= |
| |
| sin(γ) | | 2R | |
| sin(β)sin(γ) | | | | bc | |
| = |
| = |
| |
| sin(α) | | | | 2Ra | |
Q.E.D.
30 mar 21:42
chichi:
Sam wpisałeś w tytule zadania tw. sinusów
30 mar 21:43
100DniDoMatury: Oj głupiutki jestem 40 dni przed maturą...

Dziękuję za pomoc!
30 mar 22:02