Relacje
Marcinkiewicz: Niech R⊆N×N. Dla dowolnych a,b∈N relacja R jest określona wzorem:
aRb⇔6|a−b.
Pokazać, że R jest relacją równoważności.
Wyznaczyć wszystkie istotnie różne od siebie klasy abstrakcji
Podać moce poszczególnych klas abstrakcji
29 mar 08:46
Adamm: Coś od siebie?
29 mar 09:25
Marcinkiewicz: Chciałbym móc coś dodać od siebie poza krzyżykiem na drogę....
29 mar 09:27
Marcinkiewicz: Bardzo proszę o pomoc
29 mar 09:29
chichi:
Przecież to wszystko leci z definicji, wiesz kiedy mówimy, że relacja jest relacją
równoważności, jakie warunki musi spełniać ?
29 mar 10:43
janek191:
Sprawdź, że ta relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia.
1)
a Ra ⇔ 6 I (a − a) 6 i 0 ( 0 dzieli się przez 6) tak
2)
a R b ⇔ 6 I (a − b) ⇔ 6 i ( b − a) ⇔ b R a tak
3)
[ a R b ∧ b R c ] ⇔ 6 I (a − b) ⋀ 6 I ( b − c) ⇔ a − b = 6 k ∧ b − c = 6 l ⇔
⇔ b = a − 6 k ∧ ( a − 6 k) −c = 6 l ⇔ a − c = 6 k + 6 l ⇔ a − c = 6*( k + l) ⇔ a R c
29 mar 10:44
janek191:
Tam jest ℕ x ℕ czy ℂ x ℂ ?
ℂ − zbiór liczb całkowitych.
29 mar 10:51
Adamm: krzyżyk na drogę to raczej nie jest miłe...
29 mar 13:33
ite: A liczyłeś na podziękowania?
29 mar 14:14
Adamm: ehh.
29 mar 14:49
Adamm: Nie wiem, jakieś jakiekolwiek zrozumienie tematu, choćby po swojemu
29 mar 14:51
Chińska podróba 6-latka: on hańbi imię wielkiego matematyka Józefa Marcinkiewicza
, który zginął zamordowany przez Sowietów w 1940 praktycznie na własne życzenie ,
bo mógł siedzieć za granicą ale wrócił w obliczu wojny zaciągnąć się do armii jako honorowy
człowiek... to smutne
29 mar 15:09