Równanie okręgu wpisanego
Dżul: Napisz równanie okręgu wpisanego w trójkąt, którego jeden bok jest zawarty w osi OX, a dwa
pozostałe boki sa zawarte w wykresie funkcji f(x)= −4/3|x| +4.
25 mar 18:12
Mila:
1) rysuję wykres funkcji:
| | 4 | |
y=− |
| x+4 ( 0,4), (3, 0) |
| | 3 | |
2)
| | 4 | |
SOY dla x≥0 ⇒otrzymujesz wykres f(x)=− |
| *|x| +4 ( różowy ) |
| | 3 | |
3) ΔABC− trójkąt równoramienny
|AB|=6, |AC|=|BC|=5, h=4
środek okręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów
CO− jedna z dwusiecznych
Obliczymy promień okręgu:
4)
Pisz równanie okręgu
25 mar 20:27