Wielomiany
Klaudia: Proszę o pomoc w zadaniu.
1. Rozwiązaniem równania x(x2+4x+3)=0 są liczby:
a) −3,−1
b) −3,−1,0
c) 3,1
d) 3,1,0
e) żadna odpowiedź nie jest poprawna
Pierwiastkami wielomianu w(x)=(x+2)(x−3)(x+4) są liczby:
a) 2,3,4
b) −2,3,−4
c) 2,−3,4
d) −2,−3,−4
2. Rozwiązaniem równania x3+2x2+x+2=0 są liczby:
a) −2
b) −2,−1
c) −2,−1,1
d) −1,1
Wielomian x2+5x4+3 jest stopnia:
a) 2
b) 3
c) 4
d) 0
28 mar 13:10
janek191:
z.1
x*(x2 + 4 x + 3) = 0
x*(x +3)*(x + 1) = 0
x = 0 lub x + 3 = 0 lub x + 1 = 0
Odp. x = −3 lub x = − 1 lub x = 0
28 mar 13:15
getin:
Zad. 1
x(x
2+4x+3)=0
x=0 lub x
2+4x+3=0
Δ=4
2−4*1*3 = 16−12=4
√Δ = 2
x ∊ {−3, −1, 0}
Odp. B
w(x) = (x+2)(x−3)(x+4)
x+2 = 0 lub x−3 = 0 lub x+4 = 0
x = −2 lub x = 3 lub x = −4
Odp. B
Zad. 2
x
3+2x
2+x+2 = 0
x
2(x+2) + 1(x+2) = 0
(x+2)(x
2+1) = 0
x+2 = 0 lub x
2+1 = 0
x = −2 lub x
2=−1 (sprzeczność)
Odp. x = −2 czyli odp. A
x
2+5x
4+3 to wielomian 4−go stopnia bo najwyższa potęga to 4
Odp. C
28 mar 13:16
janek191:
W(x) = x2 + 5 x4 + 3 = 5 x4 + x2 + 3
st W = 4
28 mar 13:18