ciągi
pyza: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an).
a) a1=1, a5= 9
b) a4= −6, a10= 12
c) a3 = 0, a6= 2
Znam odp ale nie wiem jak rozwiązać
a) an = 2n −1, a1 = 1, r = 2
b) an = 3n − 18, a1 = −15, r = 3
c) an = 2/3n − 2, a1 = − 4/3, r = 2/3
26 mar 12:26
Jerzy:
a) 9 − 1` = 4r ⇔ r = 2 i an = a1 + (n − 1)*2= 1 + 2n − 2 = 2n − 1
26 mar 12:31
pyza: jak wyliczyłeś r?
26 mar 12:54
Jerzy:
a5 − a1 = 4r czyli: 9 − 1 = 4r ⇔ r = 2
26 mar 13:02
pyza: rozumiem, pomógł byś mi też w pozostałych punktach?
26 mar 13:27
ICSP: Gdzie jest problem?
To zadanie wykorzystuje wyłącznie jeden wzór:
an = a1 + (n−1)r
26 mar 13:33