Ciało
abc: Udowodnij, że zbiór F7 = {0,1,2,3,4,5,6} z działaniami zdefiniowanymi:
a + b − reszta z dzielenia a+b przez 7
oraz
a * b − reszta z dzielenia a*b przez 7
jest ciałem.
+ i * jest oczywiście w kółku.
27 cze 18:18
jc:
a "+" b = (a +b) mod 7
a "*" b = (a *b) mod 7
Korzystaj z tego, że [x + (x mod n)] mod n = (x+y) mod n.
Elementy odwrotne można po prostu wskazać.
1−1 = 1, 6−1=6
2−1 = 4, 4−1=2, 5−1 = 3, 3−1=5
27 cze 20:49
abc: Mógłbyś wytłumaczyć jak wyznaczyć te elementy odwrotne?
27 cze 22:13
abc: Dobra już wiem, doszedłem do tego.
27 cze 22:16
mc^2: Ja nadal nie doszłam jak wyznaczyć te elementy odwrotne
Prosze o pomoc
27 mar 18:16
Mila:
1) 1*1≡1(mod7)
2) 2*4=8≡1(mod7) ( liczysz po kolei iloczyny az trafisz na liczbę , która podzielona
przez 7 daje resztę 1)
2−1≡(7)4 odwrotna do 2 to liczba 4
odwrotna do 4 to liczba 2
3) 3*2≡6(mod7)
3*3=9≡2(mod7)
3*4=12≡5(mod7)
3*5=15≡1(mod7) i masz odwrotne liczby w Z7
Wyznacz sama odwrotną do 6.
27 mar 20:46